Skip to content
Recent

Zornăit de arme în Europa. Planurile NATO cu Germania SURSE

Iar se aude zornăit de arme în Europa. Vedeți mai jos ce planuri are NATO cu Germania.

Germania va găzdui un nou centru de planificare şi comandă pentru desfăşurarea rapidă a trupelor şi transport de materiale în cadrul extinderii operaţiunilor NATO, potrivit unor surse citate joi de agenţia DPA, relatează Agerpres.

Statele membre ale Alianţei au acceptat în principiu oferta prezentată de ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, de înfiinţare a noului centru pe teritoriul Germaniei, cel mai probabil în zona oraşelor Bonn şi Koln, unde îşi are deja sediul Statul Major al Bundeswehr (armata germană).

Se pare că nu există alţi competitori pentru găzduirea acestui centru, a cărui înfiinţare urmează să fie anunţată oficial săptămâna viitoare cu ocazia unei reuniuni a miniştrilor apărării din statele membre.

Alt centru de comandă pentru securizarea rutelor aeriene şi terestre transatlantice este aşteptat să fie creat în Statele Unite.

NATO îşi extinde structurile de comandă şi forţele armate ca reacţie la ameninţarea în creştere venită din partea Rusiei. Alianţa îşi redusese masiv aceste structuri în ultimele decenii în urma scăderii tensiunilor după căderea Cortinei de Fier, destrămarea Uniunii Sovietice şi sfârşitul Războiului Rece.

Din zecile de centre de comandă anterioare, NATO mai deţine în prezent doar şapte, conform informaţiilor furnizate chiar de Alianţă. Totodată, numărul personalului s-a redus de la peste 20.000 la sub 10.000.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.