Skip to content
Focus Recent

30 de ani de la Revoluție! Președintele României: Vrem ca vinovații să fie aduși în fața justiției. Vrem dreptate!

Cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la Revoluția Română din 1989 președintele României a participat alături de premierul Ludovic Orban la un eveniment la Ateneul Român, unde a susținut și un discurs prin care a marcat acea zi din istoria țării noastre.

Suntem aici pentru a marca acea zi din istorie când eroii au transformat un vis în realitate. Suntem aici să deplângem împreună pierderea fiilor și fiicelor națiunii care nu au cunoscut libertatea, dar au murit pentru ea. Suntem aici pentru că avem datoria să rememorăm izbânda unei generații pe care s-a clădit România europeană, astfel încât noi să putem trăi astăzi liberi și teferi între hotarele țării noastre. Aerul cald de afară aduce cu aerul libertății respirat acum 30 de ani. În preajma acestui loc, aerul din 1989 era însă înțesat de fum și de strigătele oamenilor, străbătut de vâjâitul gloanțelor și de urletul mașinilor de luptă”, a declarat președintele.

Klaus Iohannis a mai spus că în acele zile românii nu au alungat un dictator odios, ci au alungat minciuna, teroarea și frica din sufletele, din casele și din țara lor.

Azi, la 30 de ani distanță, mă înclin cu recunoștință și profund respect, în numele statului român, în memoria eroilor și martirilor noștri care au pierit doborâți de bastoane, secerați de gloanțe, striviți de TAB-uri, uciși de cumplita ură dezlănțuită a unui regim criminal.  (…) Fac astfel un apel către toți românii, cu ocazia marcării Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertății, să vorbim clar și răspicat despre Revoluția din Decembrie 1989. Revoluția anticomunistă a existat, la fel cum și regimul comunist a mutilat destinul acestei țări! Să lăsăm adevărul să iasă la lumină și să nu îl ocolim! De o parte a fost iubirea de țară, apărată de eroii și martirii noștri, iar de cealaltă parte au fost ura și tirania în mâinile unui dictator și ale acoliților săi. Doar asumând cu claritate ce a fost bun, dar și ce a fost rău, vom putem construi o țară dreaptă. Am spus deseori că vrem să știm adevărul despre Decembrie 1989, vrem ca vinovații să fie aduși în fața justiției. Vrem dreptate! Societatea noastră are nevoie să se vindece, pentru că România normală, sigură, prosperă și predictibilă are nevoie de adevăr! Generațiile viitoare au nevoie de acest act de dreptate, pentru că doar din dreptate răsare spiritul liber. Până când Justiția își va împlini însă această datorie istorică, găsesc extrem de potrivite cuvintele doamnei Ana Blandiana: „Atunci când justiția nu reușește să fie o formă de memorie, memoria singură poate să fie o formă de justiție”, a punctat Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.