Skip to content
Recent

Ofensiva foștilor PDL-iști: Pîrvulescu, previziuni zdrobitoare pentru Ludovic Orban EXCLUSIV

Politologul Cristian Pîrvulescu a acordat vineri seara o declarație pentru PSnews.ro, în care a comentat cele mai recente mișcări din interiorul celui mai mare partid de opoziție din România, Partidul Național Liberal (PNL).

Amintim că în ultima perioadă, PNL a fost marcat de o serie de tensiuni existente între liderul partidului, Ludovic Orban, și senatorul Daniel Zamfir, care au dus chiar la înlocuirea celu din urmă din funcția de președinte al Comisiei Economice din Senatul României.

Concret: profesorul de la SNSPA a calificat drept ”deloc surprinzătoare”, schimbarea lui Daniel Zamfir din fruntea Comisiei Economice, însă, Pârvulescu atrage atenția asupra unui alt detaliu, acela al ”lipsei de forță” a liderului PNL, Ludovic Orban, care ”pare să devină o problemă în interiorul partidului”.

Am văzut mai degrabă că domnul Zamfir face foarte multă vâlvă în legătură cu această schimbare. Din câte am observat, schimbările au fost la mai mlte comisii. În prinipiu, este o rotație a cadrelor, ați observat și la PSD, și domnul Pop i-a luat locul la Învățământ doamnei Andronescu, ceea ce poate fi privită tot ca o schimbare semnificativă din punct de vedere politic, pentru că o persoană care ar putea să concureze la președinția partidului este oprită dintr-o poziție de influență mai mult sau mai puțin simbolică. Domnul Zamfir nu era un concurent al domnului Orban. Zamfir se afla pe o poziție economică și politică mai degrabă stranie, și care avea foarte puține lucruri în comun cu liberalismul economic promovat de PNL. Această schimbare nu este deloc suprinzătoare, dar nici nu vorbește despre mari mișcări de forțe din interiorul aprtidului. Mai degrabă, lipsa de forță a domnului Orban pare să devină o problemă în interiorul partidului și o regrupare pe pozițiile vechilor partide, mai ales pe pozițiile vechilor PDL a foștilor militanți aporpiați lui Blaga, mi se pare mai interesantă de urmărit în momentul acesta, cred că vom asista în această primăvară la o încercare de a prelua funcții de conducere”, a declarat politologul Cristian Pîrvulescu pentru PSnews.ro

Întrebat dacă șeful PNL începe să piardă teren în interiorul partidului al cărui lider este, Cristian Pîrvulescu a declarat că ”cu siguranță, în momentul de față Orban este în defensivă”.

”Nu știu dacă se va pune problema schimbării acum, pentru că nu sunt lucrurile foarte așezate, dar în orice caz, Ludovic Orban nu a reușit să producă marea explozie a partidului, să îl transforme într-un competitor egal cu PSD, nu a dat acel ritm și acea forță pe care partidul nu le-a mai regăsit după Crin Antonescu. Cu siguranță Ludovic Orban începe să piardă teren în interiorul partidului. Cu siguranță el este în momentul de față în defensivă și există o destul de importantă nemulțumire. Echipa pe care o are nu este suficient de restructurată și de puternică pentru a putea să-l susțină și mai ales să îl promoveze, din contră, el începe să devină un fel de vehicul de tractare a unui partid care este din ce în ce mai greu, incapabil să se miște și să prezinte o imagine nouă”, a continuat Pîrvulescu.

Nu în ultimul rând, profesorul universitar a susținut că problemela cu care se confruntă în ultima perioadă cel mai mare partid de opoziție din România indică faptul că acesta ”nu a reușit să se unifice, după aproape 4 ani de zile”.

PNL-ul nu a reușit să se unifice: avem două partide care sunt incapabile să funcționeze împreună, după aproape 4 ani de zile, pentru că sunt două culturi organizaționale diferite și nu sunt compatibile și va fi foarte dificil, dacă vorbim despre o încercare a PDL-iștilor de a recupera poziții, vă dați seama. este imposibil să se unifice, și evident că acestui partid îi lipsește forța. În plus, ideologia. PD-ul este și așa un partid politic care a plecat de la socialiști, în urmă cu 13 ani, în 2005 erau încă în internaționala socialistă, pentru a ajunde în stratosferă, în altă parte a Universului. Este un salt mortal pe care niciun alt partid din lume nu l-a făcut. Este un partid de oportuniști, lipsiți de orice fel de energie, dipuși să facă orice compromis pentru a obține voturi, este ceea ce în teoria politică se numește catch-all party, partid care încearcă să câștge tot. PNL-ul, în schimb, a făcut de asmenea un salt care poate este mai ușor de înțeles dar tot spectaculos, de la liberalism la contrariul său, conservatorismul. Este un partid conservator care promovează politici economice neo-liberală, dar partidul este conservator. Ei încearcă să construiască altceva, dar de fapt, rămâne un partid fără viziune și care evident că nu poate să atragă populația: nu are un mesaj. Mesajul este conjunctural. Eu înțeleg care este viziunea PSD-istă pentru România: spre China și Rusia cu toată viteza. Nu înțeleg, însă, care este viziunea PNL-ului? Deci nu cred că ne-ar putea cineva sugera care este viziunea PNL-ului. Știu care a fost acum 150 de ani, dar acum mi-e greu să deduc. Și atunci, de unde să creeze acel impuls care să-l transforme într-un competitor egal al PSD-ului?”, a conchis acesta pentru PSNEWS.RO

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.