Skip to content
Ediția de Astăzi Focus Recent VIDEO

Stare tensionată între Rusia și Ucraina – A fost aprobată legea marțială – Ce înseamnă asta

Acțiunea Rusiei de a captura duminică trei dintre navele Ucrainei a creat tensiuni majore între cele două state. În cursul zilei de luni, 26 noiembrie, parlamentarii ucrainieni au aprobat introducerea legii marțiale în regiunile de frontieră timp de 30 de zile.

Imediat ce un soldat va păşi peste frontiera noastră, nu voi pierde niciun moment pentru a proteja ţara„, a declarat președintele Ucrainei Petro Poroşenko.

Totodată, acțiunea legii a fost limitată la mai multe regiuni de frontieră, după ce iniţial s-a dorit aplicarea ei pe întreg teritoriul Ucrainei.

Pe de altă parte Rusia susține că navele ucrainiene au intrat ilegal în apele sale teritoriale.

Preşedintele României Klaus Iohannis a anunțat că a solicitat să fie informat despre întreaga evoluție a conflictului.

Încă de la început am solicitat să fiu informat despre întreaga evoluţie şi aşa s-a întâmplat. Serviciile noastre m-au ţinut la curent în timp real. O reacţie oficială a României a fost emisă de Ministerul Afacerilor Externe după consultare prealabilă cu noi şi, în continuare, evident că urmărim cu foarte, foarte mare atenţie şi în timp real evoluţiile din Ucraina şi, sigur, din zona strâmtorii Kerci, unde s-a produs acel incident. Noi suntem pregătiţi pentru orice scenariu, pentru orice măsură, dar, aşa cum şi aliaţii noştri din NATO, şi prietenii noştri din Uniunea Europeană au afirmat, şi noi suntem de aceeaşi părere, am adresat rugămintea părţilor implicate să trateze cu calm incidentul, să se meargă spre detensionare şi, în acest fel, lucrurile pot mult mai uşor să revină la normalitate. În acest moment urmărim în continuare ce se întâmplă şi vom fi pregătiţi să reacţionăm proporţional. Însă, în final, pot să spun că, pentru români, nu există niciun motiv de îngrijorare”, a declarat șeful statului.

Starea excepțională nu înseamnă neapărat mobilizarea trupelor, iar Kievul va căuta o rezolvare diplomatică a situaţiei legate de incidentul din Marea Azov, dar îşi rezervă dreptul la autoapărare. NATO a cerut Rusiei eliberarea navelor și a marinarilor sechestrați și acces neîngrădit Ucrainei la porturile sale din Marea Azov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.