Skip to content
Ediția de Astăzi Focus Recent

Codul Penal: Care sunt modificările care stârnesc controverse

Noua formă a Codului Penal a fost adoptată miercuri, 4 iulie, în Camera Deputaților. Votul a fost la limită. Era nevoie de 165 de voturi și proiectul a trecut cu 167. Parlamentarii opoziției au votat împotrivă. Noua formă a fost aspru criticată și de președintele Klaus Iohannis. Mii de cetățeni revoltați au ieșit miercuri seara, în mai multe orașe din țară, să protesteze față de modul în care cei de la PSD&ALDE au modificat Codul Penal.

Care sunt modificările care stârnesc numeroase controverse:

Abuzul în serviciu: Infracţiunea nu se pedepseşte dacă prejudiciul este până în salariul minim brut pe economie – 1.900 de lei. În plus, se consideră abuz în serviciu dacă scopul este de a obţine foloase materiale necuvenite pentru sine, soţ sau rude până la gradul II – NU și pentru terți.

Neglijența în serviciu nu mai există

A fost redefinit grupul infracțional organizat: Nu constituie grup infracţional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracţiuni şi fără a avea o continuitate.

A fost redefinită favorizarea infractorului: Nu se consideră favorizarea infractorului dacă fapta a fost săvârșită de un afin până la gradul II și dacă este vorba de emiterea de acte normative.

Modificări la traficul de influență: Trebuie să fie vorba de pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii „de bani sau alte foloase materiale” (în forma actuală a Codului penal, era doar „de bani sau alte foloase”), iar promisiunea de a interveni să fie urmată de intervenția propriu-zisă (în forma actuală nu există această condiționare).

Au fost reduse termenele de prescripție: Pentru infracţiuni pentru care pedeapsa închisorii este mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani, termenul de prescripţie a răspunderii penale scade de la 10 la 8 ani. Pentru infracțiuni cu pedepse de peste 5 ani dar până în 10 ani, termenul de prescripție se reduce de la 8 ani la 5 ani. Pentru infracțiuni cu pedepse de peste un an dar mai mici de 5 ani, termenul de prescripție se reduce de la 5 ani la 3 ani. Pentru infracțiuni cu pedepse de până într-un an de închisoare sau amendă, termenul de prescripție nu mai este prevăzut de Codul penal. Pe forma în vigoare, era de 3 ani.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.