Skip to content
Focus Recent

Cine ar putea beneficia de reducerea stagiului de cotizare la pensie

Stagiul de cotizare pentru mai multe categorii de pensionari ar putea fi redus la 25 de ani. Este vorba de persoane care au muncit în condiții speciale. Totodată, potrivit unui proiect de lege care a fost adoptat de deputați prevede scăderea vârstei standard de pensionare cu 13 ani tot pentru cei care au muncit, de exemplu, îm aviaţia civilă, siderurgie, subteran, în condiții de risc radiologic, unităţi de transport maritim şi fluvial, foraj sonde de ţiţei şi gaze, etc.

Va fi redus și stagiul complet de cotizare de la 30 la 25 de ani pentru personalul artistic care a realizat cel puțin 20 de ani în locurile de muncă respective.

Totodată, toate pensiile recalculate vor beneficia de raclacularea pensiilor utilizându-se stagiile de cotizare stabilite la data înscrierii/recalculării pensiei sau hotărârilor judecătoreşti.

Mai mult, de reducerea stagiului de cotizare la 25 de ani beneficiază şi persoanele înscrise la pensie după anul 2011.

Am votat astăzi pentru eliminarea ambiguităţilor din Legea pensiilor, care se refereau la persoanele care şi-au desfăşurat activitatea în locurile de muncă încadrate în grupele I şi II de muncă, adică în condiţii dificile: în subteran, în medii toxice, în medii periculoase şi în alte situaţii speciale. Pentru cei care se încadrează în aceste categorii de muncă, vârsta standard de pensionare a fost redusă cu 13 ani, iar raportarea pentru calculul pensiei se face la un stagiu de cotizare de 25 de ani. Totodată, stagiul complet de cotizare s-a redus cu 5 ani, de la 30 la 25, pentru personalul artistic care a realizat cel puţin 20 de ani în locurile de muncă respective. De reducerea stagiului de cotizare la 25 de ani beneficiază şi persoanele înscrise la pensie după anul 2011. Important este că toate pensiile recalculate potrivit legii vor beneficia de stagiile de cotizare stabilite la data înscrierii/recalculării pensiei. Este o lege prin care se face dreptate celor care au lucrat în condiţii dificile şi ne arătăm respectul pentru cei care au muncit din greu pentru România şi dezvoltarea ei”, a declarat Aida-Cristina Căruceru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.