Skip to content
Focus Recent

A fost adoptată legea plafonării prețurilor la energie! Ministrul Energiei anunță că pe lângă plafonare 70% dintre români vor avea și facturile compensate

Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat miercuri, 27 octombrie, că românii nu vor da mai mulți bani decât în decembrie 2020 pentru plata facturilor la energie!
Asta datorită plafonării prețului și a schemei de compensare a facturilor la energie, de care vor beneficia 70% dintre români, măsuri care se aplică în perioada noiembrie 2021 – martie 2022! Legea a fost aprobată astăzi! Vreau să le mulțumesc colegilor parlamentari pentru munca depusă și am reușit să venim cu măsuri concrete pentru a-i ajuta pe români să treacă peste această iarnă”, a transmis ministrul mehedințean.
Ce prevede legea:
• PLAFONAREA PREȚURILOR se va aplica la toți consumatorii casnici, spitale publice și private definite conform Legii nr. 95/2006, unităţi de învăţământ publice și private definite conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, creșe, organizaţii neguvernamentale, unitățile de cult astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 489/2006 și furnizori publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale.
• Prețurile plafonate: 0,37 lei KWh – gaze naturale și 1 leu KWh – energie electrică sunt prețurile finale care pot fi facturate de către furnizori beneficiarilor de prevederile referitoare la plafonare!
ATENȚIE! Compensare pe lângă plafonare!
De schema de compensare a facturilor la energie vor beneficia clienții casnici!
Cantitățile de energie pentru care se acordă compensație:
– 300 kwh/lună – 1500 kWh energie electrică pentru întreaga perioadă ( noiembrie 2021 – martie 2022)
– echivalentul în kWh a 1000 m3 de gaze naturale pentru întreaga perioadă ( noiembrie 2021 – martie 2022)
IMPORTANT: Se acceptă o abatere în favoarea beneficiarului compensaţiei de maximum 10%.
Pentru IMM-uri: pentru toţi operatorii economici se exceptează, în cazul energiei electrice, plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din rețea, tariful de distribuție, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum și de la plata certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență şi accizei.
În cazul gazelor naturale, se exceptează plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuție și accizei.
CET-uri: Pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, Guvernul va aloca bugetelor unităților administrativ teritoriale o subvenție pentru acoperirea creșterii prețului gigacaloriei în cuantum de 50% din diferența rezultată între prețul de achiziție al gazelor naturale și prețul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kwh!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.