Skip to content
Recent

Adevăr incomod despre legile justiției. Norica Nicolai, CIFRE îngrijorătoare de la CEDO EXCLUSIV

Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a acordat marți o declarație pentru PSnews.ro, în care a evidențiat un adevăr incomod despre legile justiției: cu cât intrarea lor în vigoare lor va fi amânată, cu atât situația României va continua să fie îngrijorătoare în materie de condamnări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Astfel, vicepreședintele grupului ALDE din Parlamentul European a arătat cifrele îngrijorătoare care fac din România a treia cea mai condamnată țară de către CEDO, după Rusia și Turcia.

„Sunt peste 9.000 de cauze înregistrate în momentul de față la CEDO și nu pot spune care va fi decizia Curții, dar cert este că printre acestea cu siguranță se vor afla foarte multe care pot fi admise. România în momentul de față este – după Rusia și Turcia – unul dintre cele mai condamnate state la CEDO pentru încălcarea drepturilor omului în diferite cauze. În opinia mea, asta impune clar o revizuire a sistemului juridic românesc, pentru că – de pildă – în ultimii 10 ani, România a fost condamnată în peste 1.000 de cauze, iar cuantumul total al sumei la care am fost obligați este de 55 de milioane de euro”, a detaliat Nicolai.

În acest context, fostul procuror a apreciat drept „foarte corecte” recentele decizii ale Curții Constituționale a României (CCR) cu privire la legile justiției, în sensul reglementării riguroase a răspunderii magistraților.

„Sunt foarte corecte deciziile Curții Constituționale. Din punctul meu de vedere, nevoia de clarificare a răspunderii este un semnal evident din partea Curții că dorește o asumare a responsabilității magistraților în termen foarte clar, ca să nu dea posibilitatea – ca până acum – ca textele legale să nu fie utilizate pentru a antama răspunderea magistraților”, a afirmat eurodeputatul.

Întrebată dacă se așteaptă ca președintele Klaus Iohannis să promulge legile după punerea lor în acord cu hotărârile CCR sau șeful statului le va retrimite la Parlament, Norica Nicolai a răspuns: „În mod normal, cred că președintele – dacă modificările făcute de CCR sunt transpuse de Parlament în proiectele de legi – poate să le promulge”.

În același context al magistraturii, am întrebat-o pe Norica Nicolai cum i se pare faptul că doi judecători de la Curtea de Apel București (CAB) s-au exprimat într-un mod ciudat pe Facebook, dând aprecieri (like-uri) unor postări obscene împotriva PSD (detalii pe Luju.ro AICI și AICI). La rândul ei, Nicolai a amintit că una dintre sus-menționatele legi ale justiției (respectiv Legea nr. 303/2004 – Statutul judecătorilor și procurorilor) le interzice magistraților partizanatele politice.

„În mod normal, magistrații nu pot face politică – le este interzis acest lucru. Ceea ce au făcut domnul și doamna judecător dovedește foarte clar că suntem în prezența unui partizanat politic, care le pune în discuție obiectivitatea atunci când judecă anumite cauze”, a spus vicepreședintele grupului ALDE din PE.

Solicitată să precizeze dacă situația judecătorilor Dorel Matei și Anamaria Trancă de la CAB este de natură să le atragă excluderea din magistratură, Norica Nicolai a evitat o replică tranșantă.

„Eu nu mă pot pronunța cu privire la sancțiuni, dar cert este că judecătorii nu au voie prin lege să facă parte din partide sau să fie partizani politici”, a conchis președintele Consiliului Național al ALDE România.

1 comentariu la “Adevăr incomod despre legile justiției. Norica Nicolai, CIFRE îngrijorătoare de la CEDO EXCLUSIV

  1. doamna Norica Nicolai a fost foarte coerenta si obiectiva in discursul domniei sale in Parlamentul European, precum si doamna Weber si ceilalti parlamentari care au aparat drepturilor romanilor just si echitabil, excluzand politia politica, abuzul e drept si „anomalii” precum procurorii „portocala”, eva, s.a.
    aceasta macovei a avut o prestatie jalnica, balbaita si plina de rautate impotriva poporului roman; RUSINE acestei femei apatrida!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.