Skip to content
Recent

Legile justiției și Comisia de la Veneția. Norica Nicolai: Iohannis are mai multă încredere în străini EXCLUSIV

 

Eurodeputatul Norica Nicolai (vicepreședinte al grupului ALDE din Parlamentul European) a vorbit vineri pentru PSnews.ro despre cele mai recente acțiuni ale președintelui Klaus Iohannis: intenția de a sesiza Comisia de la Veneția și Curtea Constituțională a României cu privire la legile justiției.

De altfel, tot vineri, Iohannis anunțase atacarea la CCR a modificărilor operate la Legea 304/2004, care prevăd, printre altele înființarea unei secții speciale pentru anchetarea magistraților.

La rândul ei, Norica Nicolai a amintit că acea prevedere fusese deja declarată constituțională de către instituția condusă de Valer Dorneanu.

„Din păcate, se pare că președintele nu mai are consultanți… Acea prevedere din lege care instituia competența specială de cercetare a magistraților unei secții din Parchetul General a fost considerată constituțională. Deci domnul președinte, deși nu-i convine, va trebui să respecte deciziile Curții Constituționale.

Pe de altă parte, este dreptul președintelui de a contesta, dar această contestare – care este, după părerea mea, precar susținută profesional – va demonstra că președintele nu face decât să încerce să tergiverseze punerea în aplicare a legilor”, a comentat fostul procuror.

În cee ce privește sesizarea Comisiei de la Veneția și îndemnul adresat CCR să nu se pronunțe până la sosirea răspunsului din partea primei instituții, europarlamentarul Norica Nicolai l-a criticat pe președintele Klaus Iohannis pentru că „are mai multă încredere în străini decât în români”.

„Iarăși: e dreptul președintelui. Comisia de la Veneția nu suspendă în niciun caz aplicarea legislației naționale. Poate face recomandări în diverse faze ale procesului (de legiferare – n.r.). Dar – mă rog – dacă domnul Klaus Iohannis are mai multă încredere în străini decât în români (fie ei și judecători constituționali), atunci e problema dumnealui”, a încheiat președintele Consiliului Național al ALDE România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.