Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a oferit vineri pentru PSnews.ro o reacție virulentă cu privire la recent desecretizatul protocol dintre SRI și PICCJ.
Concret: fostul procuror a indicat actele normative încălcate prin colaborarea dintre ofițerii SRI și magistrații Parchetului General.
„Este total în afara legii! Deși anumite texte par legale, sunt câteva aspecte profund în neregulă. Echipele mixte nu au ce căuta în urmărirea penală – e clar o încălcare flagrantă a Codului de procedură penală. Faptul că procurorii erau obligați să raporteze cu privire la rezultatele materializate în urmărire penală a sesizărilor de la SRI încalcă tot Codul de procedură penală. Cooperarea asta este interzisă magistraților (deci inclusiv procurorilor) și prin Legea 303/2004.
După părerea mea, în momentul de față, se confirmă implicarea Serviciului Român de Informații în urmărirea penală – ceea ce este profund ilegal. Contravine și Legii 14/1992 (privind organizarea și funcționarea SRI-ului), contravine și legilor de funcționare a magistraților, precum și Codului de procedură penală”, a afirmat vicepreședintele grupului ALDE din Parlamentul European.
Întrebată ce implicații se așteaptă să aibă desecretizarea protocolului, Norica Nicolai a pledat pentru „o amplă anchetă” – cel puțin din partea Inspecției Judiciare, dacă nu și din partea Parlamentului – cu privire la dosarele penale instrumentate de către Parchetul General în colaborare cu SRI.
„Cred că în momentul de față se impune o amplă anchetă – nu știu dacă parlamentară, dar oricum: Inspecția Judiciară trebuie să procedeze la analiza tuturor cauzelor care au făcut obiectul cooperării, ca urmare a acestor protocoale, și mai ales a celor cauze în care se afirma public că ancheta a fost realizată cu sprijinul SRI – ceea ce, în opinia mea, era o confirmare publică a colaborării”, a arătat președintele Consiliului Național al ALDE România.
Solicitată să precizeze dacă ia în calcul scenariul în care va urma un val de anchete penale la adresa celor care au luat decizii pe baza protocolului secret, Norica Nicolai a subliniat că așa ceva se poate întâmpla doar dacă persoanele vizate într-un dosar sau altul instrumentat de PICCJ cu sprijinul SRI vor face plângeri în acest sens.
„Nu știu. Cei care au fost cercetați în acest context ar putea să formuleze plângeri, dar este decizia lor. În orice caz: situația este destul de gravă, pentru că pur și simplu va bulversa justiția – și așa bulversată de alte scandaluri – și va crea, în opinia mea, un precedent foarte, foarte periculos. Dar cel mai grav lucru va fi prăbușirea încrederii în justiție”, a spus Nicolai.
În ceea ce privește posibila revizuire a amintitelor spețe instrumentate de Parchetul General cu sprijinul SRI, vicepreședintele grupului ALDE din PE a mers pe aceeași idee: a plângerilor din partea suspecților și a inculpaților.
„Asta de la caz la caz, în măsura în care se va dovedi că în cauze penale au lucrat aceste echipe mixte. În plus (din ce îmi aduc eu aminte din textul protocolului), o parte dintre expertize erau realizate la SRI, ceea ce nu este deloc în regulă (iarăși contravine legii). Atunci, da, există posibilitatea revizuirii, dar titularul revizuirii nu e statul, ci persoana prejudiciată”, a zis șefa CN al ALDE România.
Ducând discuția la un nivel mai general, am întrebat-o pe Norica Nicolai ce semnificație istorică apreciază că are desecretizarea protocolului.
„După părerea mea, prin desecretizare se încearcă o resetare a întregii vieți publice, pentru că protocolul arată o debalansare a echilibrului puterilor în stat și un control clar din partea unor structuri ale puterii judecătorești (și anume: procurorii) și din partea unor structuri ale statului (și mă refer la SRI) asupra întregii societăți”, a încheiat eurodeputatul.