Skip to content
Ediția de astăzi Focus

Alegerile anticipate, un scenariu improbabil pentru PSD. Ce variante mai au social-democrații pentru revenirea la putere

Săptămâna trecută, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a lansat ideea alegerilor anticipate în spațiul public, spunând că partidul are specialiștii necesari pentru a prelua Executivul. ”Am făcut această ofertă la început și se dovedește că am avut dreptate, nu președintele și ambițiile președintelui. Uitați-vă de ce e în stare Guvernul său! Avem specialiștii necesari, iar PSD nu se dă la o parte dacă e nevoie să participe la formarea unui guvern”, a transmis liderul PSD. În ciuda retoricii, alegerile anticipate reprezintă un culoar mult prea îndepărtat pentru PSD.

Alegerile anticipate, un culoar improbabil pentru revenirea PSD la guvernare

Marcel Ciolacu se bazează pe datele care i-au fost furnizate, atunci când lansează în spațiul public asemenea ipoteze. Sondajele interne arată că PSD stă bine la intenția de vot, asta și pe fondul degradării relațiilor din interiorul coaliției PNL – USR-PLUS –UDMR. Guvernarea erodează serios cele trei partide și oferă puncte Opoziției, potrivit PSNews.ro

Asta pentru că vorbim în linii mari de un joc de sumă nulă în care pierderile unei părți reprezintă câștiguri pentru cealaltă. Ipotetic vorbind, dacă am avea alegeri anticipate mâine, este foarte posibil ca PSD să le câștige la scor. Doar că aici intervin mecanismele democrației autohtone și legea fundamentală.

Constituţia României oferă cadrul legal pentru desfășurarea alegerilor la intervale prestabilite de patru sau cinci ani. În mod excepţional, tot Constituţie stipulează şi condiţiile în care aceste alegeri pot avea loc mai devreme de termenul stabilit. Doar că actualul cadru constituțional îngrădește serios posibilitatea alegerilor anticipate. Stabilitatea unei democrații se măsoară și prin frecvența cu care cad guvernele. Or faptul că avem un cadru legislativ care stabilește clar când pot fi alegeri este un lucru bun, pentru că altminteri am avea anticipate ori de câte ori un partid se simte mai bine în sondajele de opinie.

Pentru PSD alegerile anticipate reprezintă într-adevăr culoarul cel mai rapid pentru revenirea la putere, dar este totodată și cel mai improbabil. Să ne amintim că la începutul anului trecut liberalii încercau să forțeze aceleași alegeri anticipate despre care social-democrații vorbesc acum, tot pe fondul unei creșteri resimțite în sondajele de opinie. Anticipatele s-au dovedit o nucă tare pentru liberali și se vor dovedi la fel și pentru social-democrați în cazul în care Ciolacu și strategii din PSD nu vor renunța la această idee. Iluziile de moment ale celor de la PSD sunt întreținute acum de cei de la AUR, care ar fi principalii beneficiari ai alegerilor anticipate, motiv pentru care le susțin cu înverșunare. Cu toate că social-democrații bat acum într-o tobă surdă, ei mai au la dispoziție ce puțin două variante mult mai probabile prin care să atace anul electoral 2024.

Calea cea mai probabilă

În ciuda retoricii e greu de crezut că social-democrații își doresc acum să intre la guvernare și să gestioneze efectele epidemiei și neîncrederea publică care se va răsfrânge treptat și asupra lor. O cale mai simplă pe viitor ar fi o moțiune de cenzură reușită împotriva actualului guvern. De altfel PSD testează periodic această variantă pentru a vedea cum mai stau partenerii de guvernare la capitolul solidaritate. Obiectivul pe termen lung pentru PSD îl reprezintă în continuare ruperea coaliției, prin ațâțarea PNL împotriva USR-PLUS și invers. Dislocarea USR-PLUS de la guvernare reprezintă principala dilemă pentru social-democrați. Fără USR-PLUS, PNL ar fi o țintă ușoară pentru PSD. Asta pentru că, în acest caz, social-democrații ar putea aplica celălalt scenariu, respectiv acela în care își mențin sprijinul pentru un guvern PNL, aflându-se în situația ideală de a se afla cu un picior la Putere și cu altul în Opoziție, profitând pe de o parte și de avantajele puterii, dar evitând să încaseze lovituri pentru eșecurile guvernului. Aceasta a fost poziția câștigătoare pentru PSD în alegerile din 2020 și aceasta ar putea fi și varianta câștigătoare pentru anul 2024.

Alegerile anticipate sunt greu de realizat, dacă nu chiar imposibil, și reprezintă calea cea mai puțin probabilă pentru PSD pentru o eventuală revenire la guvernare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.