Skip to content
Ediția de astăzi

ANAF nu mai percepe dobânzi şi penalităţi de întârziere

Măsurile economice pentru sprijinirea firmelor au fost completate şi de anumite măsuri fiscale, al căror scop este de a relaxa presiunea pusă pe angajatori.

Astfel, Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF au anunţat că vor sprijini mediului de afaceri prin faptul că nu vor mai calcula şi nu vor mai cere firmelor să plătească dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru obligaţiile fiscale scadente începând cu data de 21 martie şi neachitate până la 30 de zile după încetarea stării de urgenţă.

„Aceste obligaţii fiscale nu sunt considerate obligaţii fiscale restante”, a informat Fiscul, potrivit PSNews.ro

Pe de altă parte, se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanţelor bugetare, cu excepţia executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanţelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătoreşti pronunţate în materie penală.

Măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor urmăribile reprezentând venituri şi disponibilităţi băneşti se aplică, prin efectul legii, de către instituţiile de credit sau terţii popriţi, fără alte formalităţi din partea organelor fiscale. Aceste măsuri fiscale încetează în termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă.

Declaraţiile fiscale se depun până la 25 martie

Deşi iniţial, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, anunţase că termenul de depunere a declaraţiilor fiscale va fi prorogat de la 25 martie, la 25 aprilie, ANAF a precizat că s-a renunţat la această măsură.

„Având în vedere că Ministerul Finanţelor Publice a lansat un amplu program de garantare şi subvenţionare a creditelor pentru IMM-uri, în scopul de a susţine mediul privat şi în special sectoarele lovite puternic de criza cauzată de virusul COVID-19, dar şi măsura de a rambursa cât mai urgent TVA pentru a asigura fluxul de capital, injecţii de capital către companii, iar pentru a beneficia de o rambursare companiile trebuie să aibă o situaţie fiscală actualizată,  s-a decis renunţarea la propunerea de prorogare a termenului de depunere a declaraţiilor.

Conducerea Ministerului Finanţelor Publice şi ANAF asigură contribuabilii că toate cazurile excepţionale şi argumentate de întârzieri în depunerea declaraţiilor vor fi tratate cu toată deschiderea şi indulgenţa prevăzută de lege”, a informat ANAF.   Ordonanţa de Urgenţă nr. 29/2020 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 230 din 21 martie 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.