Skip to content
Focus Recent

Analiza Stratfor: Alegeri în Polonia și România! Ce efecte vor avea în Uniunea Europeană

Alegerile parlamentare din luna octombrie, din Polonia, vor testa, printre altele, și suportul pe care îl are guvernul, care este văzut ca eurosceptic, sau dacă alegătorii sunt  pro Uniunea Europeană. Pe de altă parte, alegerile prezidențiale din România, din luna noiembrie, vor putea marca situația incertă de pe scena politică, unde partidul majoritar se chinuie să rămână la guvernare.

O analiză publicată în Stratfor, faimoasa publicație din SUA, legată de alegerile din cele două mai mari țări din Uniunea Europeană arată că este posibil ca unele decizii interne, care se vor lua în urma votului, ar putea provoca dispute intense la Bruxelles.

Două țări relevante din punct de vedere geopolitic, Polonia și România, au militat până acum pentru o prezență mai vie a NATO în Estul Europei, dar totodată au militat pentru dezvoltarea infrastructurii pentru a reduce dependența de gazul rusesc. Drept urmare, cele două state având interese comune fac parte din Inițiativa Celor Trei Mări. România și Polonia au interese comune și când vine vorba de apartenența la Uniunea Europeană, pentru că primesc fonduri europene pentru dezvoltare și agricultură. Pe de altă parte deși au manifestat interes pentru adoptarea euro, asta încă nu s-a întâmplat.

Însă România și Polonia mai au ceva în comun. Cu privire la ambele țări cei de la Bruxelles și-au exprimat îngrijorările cu privire la respectarea statului de drept, având în vedere că cele două guverne au luat niște măsuri care ar afecta independența justiției.

De aceea este foarte important ce se va decide după alegeri având în vedere că politica externă este modelată și de politicile interne. Și dacă nu vor respecta regulile vor exista și consecințe. De exemplu, România vrea să adere la Spațiul Schengen, însă partenerii din UE nu vor lua această decizie ușor, după cum bine s-a văzut până acum.

La o primă vedere alegerile prezidențiale din România ar trebui să aibă un impact modest asupra politicilor interne, având în vedere atribuțiile președintelui, însă alegerile din acest an se petrec într-un moment foarte delicat pentru Guvernul condus de Viorica Dăncilă. În ultimele luni au fost numeroase proteste față de deciziile care au fost luate de Guvern, Liviu Dragnea este la închisoare, iar ALDE a părăsit coaliția de guvernare. Pe de altă parte, Viorica Dăncilă a promis că își dă demisia dacă nu intră în turul doi al alegerilor prezidențiale. Situația fragilă a PSD și în Parlament a atras cu sine incertitudine pe scena politică. În tot acest peisaj, Uniunea Europeană face presiuni ca România să își reducă deficitul, având în vedere că în ultima perioadă creșterea economică s-a bazat, în cea mai mare parte, pe consum, nu pe investiții.

Așa că rezultatul alegerilor va defini, într-o oarecare măsură, modul în care se vor lua decizii în UE, având în vedere că nu a fost abandonată ideea unei Europe cu două viteze. La finele acestui an vom afla, cel mai probabil, răspunsul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.