Skip to content
Focus Recent

Avertisment dur: Românii riscă să rămână fără medicamente ieftine

România riscă să rămână fără producția internă de medicamente, drept urmare există riscul ca românii să nu mai aibă de unde cumpăra medicamente ieftine.

Avertismentul vine de la Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER) care le cere autorităților să intervină în reglementarea pieței medicamentelor, altfel în următorii 3 ani România rămâne fără medicamente de producție internă.

Stagnarea evoluţiei producătorilor de medicamente din România este efectul fiscalităţii paradoxale generate de TAXA CLAWBACK, care s-a dublat în ultimii 2 ani obligând site-urile de fabricaţie din ţară să plătească bani pentru venituri realizate de alţi jucători din piaţa farmaceutică. Fabricile din România supravieţuiesc doar pentru că s-au orientat pe producţia în lohn, pe suplimente alimentare sau pe exporturi, pentru că medicamentele care fac obiectul taxei clawback, folosite de peste opt milioane de pacienţi, sunt nerentabile şi ar trebui scoase din portofoliu,” a declarat doctor Dragoş Damian, director executiv PRIMER.

Producătorii Industriali de Medicamente din România spun că fără excluderea de la plata taxei claw-back a medicamentelor sub 25 lei, acestea vor trebui scoase din portofoliu, adâncind problemele create prin dispariţia în ultimii ani a peste 2.000 de medicamente ieftine.

Altfel, peste 3 ani, vom continua să ne întrebăm de ce nu au pacienţii medicamente, de ce trebuie să aducem din import medicamente uzuale pe nevoi speciale şi de ce se închid fabricile din ţară”, a mai avertizat şeful asociaţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.