Skip to content
Recent

Bani mai puțini pentru 22.000 de angajați: ”Este o mare minciună că nu scad salariile!”

Noua lege a salarizării produce mari dezechilibre financiare. Mai exact, circa 22.000 de bugetari, angajați din ministere și deconcentrate, vor avea salarii mai mici chiar și cu 40%, potrivit unui anunț făcut chiar de președintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici. De vină sunt trecerea contribuţiei de la angajator la angajat și aplicarea noii Legi a salarizării.

Marii ghinioniști vor fi angajații din Ministerul de Externe, cel de Interne și cel al Transporturilor, dar salariile vor scădea în toate ministerele

”În funcție de procentele pe care le vor pierde, aș putea să identific Ministerul de Externe ca și cap de listă, în sensul că aceștia pierd foarte mult la salariu prin aplicarea Legii salarizării și prin ce trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat. Funcționarii publici din conducere, cu toate că se referă și la șeful de birou, șef serviciu, director, director general și așa mai departe, aceștia pierd undeva la 37-38% ”, a spus Sebastian Oprescu, liderul Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, citat de Digi24.

Mai mult, acesta a adăugat că problemele cele mai mari sunt la nivelul administrației publice centrale, căci în administrația locală se aplică un alt principiu de acordare a salariului.

”În momentul în care noi nu creștem cu 25% salariile din cauza faptului că această grilă pune un prag superior, automat acei 22,5% ce reprezintă contribuții se iau din netul de astăzi, luându-se din netul de astăzi, acești colegi pierd la salariu. Nici pe departe o creștere salarială. Sau nici măcar o creștere substanțială, așa cum au anunțat în decursul timpului partidele de la guvernare”, a explicat liderul de sindicat,.

ETotodată, acesta a mai evidențiat și o altă problemă: la ministere precum Tineretului și Sportului sau al Culturii, munca necalificată este adusă la același nivel de plată cu cea calificată.

”O altă problemă ce izvorâște din legea salarizării. Nu mai contează experiență, nu mai contează vechimea, că lucrezi într-un minister sau altul, ci poți pierde sau câștiga după bunul plac al celui care a hotărât salarizarea”, a precizat el.

Despre asigurările repetate ale liderilor PSD-ALDE că nu vor scădea salariile, Oprescu a declarat că ”o să arătăm fluturașii din decembrie și cei din februarie și o să vedem ce mai spun. Este o mare minciună că nu scad salariile”.

În acest context, susține sindicalistul, acțiunile de protest n-ar trebui să vină ca o surpriză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.