Skip to content
Recent

Iulia Scântei desființează proiectul lui Rădulescu privind castrarea pedofililor: Frizează ridicolul! EXCLUSIV

Senatorul PNL Iulia Scântei – membru în Comisia juridică a camerei parlamentare superioare – a acordat luni o declarație pentru PSnews.ro, în care a criticat vehement proiectul de lege al deputatului PSD Cătălin Rădulescu (zis „Mitralieră” și „Rambo”) privind castrarea chimică a pedofililor.

CITIȚI ȘI: Deputatul Cătălin Rădulescu a redepus în Parlament iniţiativa privind castrarea chimică

Concret: Laura-Iuliana Scântei a afirmat luni pentru PSnews.ro că această propunere a lui Rădulescu este una „neserioasă” și „frizează ridicolul”. Mai precis, senatorul jurist a pledat pentru dezbateri detaliate cu specialiști (inclusiv pentru realizarea unui studiu de impact) înainte ca un parlamentar sau altul să vină cu proiecte de legi în domenii atât de sensibile. În același context, Iulia Scântei a dat de înțeles că demersul lui Cătălin-Marian Rădulescu nu este altceva decât un exercițiu de imagine.

Este neserioasă. Dacă noi facem – în calitate de parlamentari – propuneri legislative care frizează ridicolul sau încalcă niște drepturi fundamentale fără să facem un studiu de impact și fără să solicităm opinia unor specialiști în domeniu pentru aceste tratamente chimice, nu avem cum să fim credibili. Deci orice propunere de genul acesta care oferă niște soluții alternative celor care execută un regim privativ de libertate în urma condamnării pentru astfel de infracțiuni trebuie supusă unei dezbateri și trebuie să aibă loc într-o discuție cu specialiștii; nicidecum sub forma unei idei venite peste noapte unuia dintre colegii parlamentari – indiferent ce pregătire profesională sau ce experiență are în domeniu.

Nu te poți pronunța nici juridic, nici politic până când nu te uiți, să vezi care a fost studiul de impact care a generat o astfel de propunere, care au fost dezbaterile și opiniile specialiștilor în domeniu – inclusiv a celor care fac politică penală și discută cu privire la modul de executare a pedepselor privative de libertate pentru infracțiuni din acestea, violente. În domeniul infracțiunilor sexuale, nu poți să ai în vedere astfel de propuneri legislative până nu faci un studiu.

Repet: opinii personale putem avea, dar ca să le tratezi la nivel de inițiativă parlamentară într-un for al Parlamentului nu poți – e destul de prematur să discuți așa ceva. Prin urmare, personal nu am nicio opinie cu privire la inițiativele domnului Rădulescu (sunt de regulă destul de excentrice – ca să nu le numesc «șocante»), așa încât orice propuneri legislative cu privire la metode alternative de executare a unor pedepse (de tratare, de reintegrare socială) trebuie discutate într-un for larg, cu specialiști din domeniu (medici, terapeuți, psihologi – inclusiv juriști care asigură suportul tehnic, juridic pentru politica penală din România).

Dreptul unui parlamentar – deputat sau senator – nu poate fi restrâns nici măcar de către grupul politic din care face parte. Există un drept constituțional – acela de a înainta inițiative legislative. Acum: cât de serioase sunt ele și cât de mult pot fi însușite de partidele politice din care fac parte acești parlamentari sau cât de mult pot face obiectul unei agende serioase de dezbateri parlamentare în forul legiuitor rămâne de văzut. Eu am spus care sunt criteriile mele atunci când analizez un proiect de o asemenea importanță. Dacă domnia sa a dorit doar să capitalizeze un plus de imagine în agenda zilei de breaking news, a reușit – asta nu înseamnă că trebuie să-l tratăm în mod serios, a spus Scântei pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.