Skip to content
Ediția de astăzi

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind rețelele 5G. Care sunt principalele prevederi

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege care prevede că furnizorii de comunicații vor putea utiliza în rețelele 5G numai tehnologii, echipamente și programe software de la producători autorizați în prealabil prin decizie a prim-ministrului, pe baza avizului conform al CSAT.

Proiectul a fost adoptat fără amendamente, în forma propusă de Guvern. Proiectul a fost votat în cele din urmă de toate partidele, cu excepția AUR, ai cărui deputați s-au abținut, și va fi transmis acum Senatului pentru dezbatere și vot final, potrivit PSNews.ro

În august 2019, în contextul întâlnirii de la Casa Albă dintre fostul președinte american Donald Trump și președintele Klaus Iohannis, România și SUA au semnat un memorandum care prevedea că ambele state vor căuta să evite riscurile de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G.

Guvernul a aprobat în 15 aprilie proiectul legii 5G, care respectă înțelegerea cu SUA, și l-a trimis pentru vot în procedură de urgență în Parlament, în ciuda unei campanii intense de lobby a companiei Huawei.

Proiectul dă ultimul cuvânt Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) în ce privește autorizarea proiectelor și exclude practic compania chineză Huawei de la operațiunile de realizare a echipamentelor. Grupul chinez Huawei a și reclamat la Comisia Europeană faptul că România și Polonia încalcă legislația UE privind sistemul 5G, prin faptul că  vor „să excludă furnizorii pe baza unor criterii părtinitoare și ambigue care vizează anumiți furnizori 5G din cauza originii geografice a acestora.

Potrivit proiectului, pentru a putea participa la construirea rețelelor de telecomunicații 5G în România, o companie trebuie să îndeplinească mai multe condiții: a) nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent; b) are o structură transparentă a acționariatului; c) nu are un istoric de conduită corporativă neetică; d) se supune unui sistem juridic care impune practici corporative transparente. Compania chineză Huawei a fost, însă, supusă unor sancțiuni din partea SUA pentru conduită corporativă neetică și se află sub jurisdicția Chinei, care nu impune practici corporative transparente. Proiectul mai prevede ca tehnologiile, echipamentele și programele software utilizate în rețelele de comunicații electronice la data intrării în vigoare a legii și care contribuie la furnizarea de servicii de comunicații electronice de tip 5G, ale căror producători nu dețin autorizare potrivit prevederilor noii legi, pot fi utilizate pentru o perioadă de maxim 5 ani. După 5 ani, acestea trebuie înlocuite. Mai mulți jucători din piața telecom reclamă, prin urmare, faptul că prevederile proiectului de lege vor duce la creșterea exponențială a costurilor, dat fiind că trebuie să înlocuiască rapid echipamentele actuale furnizate de producătorul chinez.

Proiectul de Lege aprobat de Guvern mai prevede că autorizarea va fi acordată prin decizie a prim-ministrului, după avizul conform – adică obligatoriu pentru premier – al Consiliului Suprem de Apărare al Țării (CSAT).  Proiectul arată că avizul conform al CSAT ”se emite inclusiv prin raportare la obligațiile asumate de statul român în cadrul cooperării la nivelul organizațiilor internaționale din care România face parte, al Uniunii Europene și parteneriatelor strategice bilaterale”. Aceasta este o trimitere la parteneriatul strategic cu SUA, care au adoptat o poziție extrem de critică la adresa Chinei în general și a companiei Huawei în particular. CSAT este o instituție condusă de președintele României, din care fac parte mai mulți miniștri și șefi de servicii secrete. Deciziile în CSAT se iau cu unanimitate. Președintele Iohannis a spus în repetate rânduri că își dorește ca România să realizeze rețeaua 5G cu parteneri din statele membre NATO.

Președintele PNL și al Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a declarat că nu au existat puncte divergente în cadrul coaliției de guvernare despre Legea 5G și, dacă ministrul Economiei, Claudiu Năsui, avea de exprimat un punct de vedere pe această temă, ar fi trebuit să îl exprime în cadrul Guvernului. Vicepremierul Dan Barna a afirmat, la rândul său, că ”este o susținere solidară și aliniată a inițiativei la nivelul Guvernului, nu este nicio notă disonantă”, referindu-se la proiectul legii 5G. Vicepremierul a precizat că amânarea care a intervenit în adoptarea legii a fost clarificată, fiind vorba despre o chestiune tehnică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.