Skip to content
Administrație locală Ediția de astăzi Recent Social

Câți bani vrea să împrumute de la Guvern primăria Drobeta Turnu Severin pentru căldură

Consiliul Local al primăriei Drobeta Turnu Severin a adoptat luni, 22 octombrie, proiectul de hotărâre prin care se vor împrumuta cu suma de 35.000.000 lei pentru asigurarea furnizării energiei termice în sezonul rece 2018 – 2019.

Se aprobă contractarea de la Ministerul Finanțelor Publice a unui împrumut din venituri din privatizare în valoare de 35.000.000 lei , cu o maturitate de maximum 10 ani. (…) Din bugetul local al municipiului Drobeta Turnu Severin se asigură integral plata serviciului anul al datoriei publice locale aferente împrumutului prevăzut la art.1.

Împrumutul se face pe baza unui OUG, publicat recent în Monitorul Oficial, care prevede următoarele:

”(…) Unitățile administrativ – teritoriale pot solicita, în cursul anului 2018, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 450.000 mii lei, pentru finanțarea unor cheltuieli curente pentru asigurarea furnizării energiei termice în sezonul rece, în următoarele condiții:

a) rata de dobândă: ROBOR la 3 luni comunicată de Banca Națională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului plus o marjă în funcție de scadența împrumuturilor, rata dobânzii rezultată rămâne fixă pe toată durata de derulare a împrumutului. Marja se stabilește astfel:

  • (i) 1,5 puncte procentuale pentru scadențe de până la 3 ani, inclusiv;
  • (ii) 2,0 puncte procentuale pentru scadențe între 3 și 5 ani, inclusiv;
  • (iii) 2,5 puncte procentuale pentru scadențe între 5 și 10 ani, inclusiv
  • (iv) 3,0 puncte procentuale pentru scadențe între 10 și 20 ani, inclusiv

b) perioada de rambursare: care este stabilă potrivit scadenței împrumutului acordat, cu posibilitatea rambursării anticipate, parțial sau integral;

c) limita de îndatorare: 30%

d) termenul limită de depunere pentru direcțiile generale regionale ale finanțelor publice a documentelor prevăzute la alin. (9) pentru a fi transmise Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale: 29 noiembrie 2018.

(2) Sumele acordate cu titlu de împrumut din veniturile din privatizare, contractate de unitățile administrativ – teritoriale, pot fi utilizare cu respectarea destinației prevăzute la alin (1).

(3) Rambursarea împrumuturilor se efectuează în tranșe trimestriale, egale, începând cu trimestrul următor acordării acestora. Dobânda aferentă reprezintă un venit al bugetului Trezoreriei Statului, care se calculează lunar prin aplicarea ratei dobânzii la soldul împrumutului, începând cu luna acordării împrumutului, și se plătește trimestrial, în suma cumulată la zi.

(4) Pentru neplata la termen a ratelor scadente și a dobânzilor de plătit la împrumutul acordat se calculează o dobândă, PENTRU FIECARE ZI DE ÎNTÂRZIERE, la nivelul dobânzii prevăzute la art. 174 alin. (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală, cu modificările și completările ulterioare, pâna la data stingerii obligației. Dobânda reprezintă venit al bugetului Trezoreriei Statului.

(7) În cazul în care unitățile administrativ – teritoriale înregistrează restanțe la plata ratelor și dobânzilor datorate aferente împrumuturilor contractate, directorii direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice/șefii administrațiilor județene ale finanțalor publice sistează alimentarea, atât cu cote defalcate din impozitul pe venit, cât și cu sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, cu excepția plăților pentru achitarea drepturilor salariale și a contribuțiilor aferente atunci când nu pot fi asigurate din venituri proprii, în baza listei transmise lunar de direcția de specialitate din cadrul Ministerului Finanțelor Publice”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.