România, din păcate, a rămas o țară de unde multe persoane aleg să plece și să se mute definitiv în alte țări. Și numărul tinerilor, cu vârsta cuprinsă între 15 – 34 de ani, care au părăsit definitiv România în 2018 este destul de mare: peste 10.000.
Din fericire, din județul Mehedinți nu au plecat foarte mulți, topul fiind condus de București, urmat de Iaşi, Timiş, Bacău şi Galaţi, potrivit unei analize INACO, citată de Adevărul.
Totodată, raportul Băncii Mondiale, “Markets and People: Romania Country Economic Memorandul”, relevă că un copil născut în România îşi atinge doar 60% din potenţialul său de productivitate odată ajuns adult. Perspectiva celor din Bucureşti-Ilfov este mai pozitivă, cu un indice al capitalului uman de 68%, urmată îndeaproape de judeţul Cluj cu 65%.
Judeţele care oferă cele mai mici oportunităţi de educaţie, sănătate şi speranţă de viaţă sunt în: Satu Mare (53%), Călăraşi (52%), Ialomiţa (52%) şi Giurgiu (51%). Concluziile Raportului Global al Competitivităţii, care arată că România se află în topul ruşinii mondiale, pe locul 132 în lume din 137 de ţări analizate din perspectiva capacităţii de a-şi reţine resursa umană talentată în ţară, completează tabloul general şi ne cheamă la acţiune.