Skip to content
Ediția de astăzi

Ce ministere noi au apărut în Guvernul Cîțu. Noul Executiv va avea 18 portofolii și 22 de membri

Guvernul Cîțu va avea în plus două noi ministere față de Guvernul condus de Ludovic Orban. Potrivit planului de guvernare al PNL,USRPLUS și UDMR, fostul Minister al Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri va fi împărțit în două: Ministerul Energiei și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Propunerea pentru Ministerul Energiei este Virgil Popescu (PNL), iar pentru Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului – Claudiu Năsui (USR). În plus, apare și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, condus de Ciprian Telemen (USR).

Virgil Popescu (52 ani), deputat PNL, care tocmai a obținut la al doilea mandat, este propus să ocupe funcția de ministru al Energiei, după ce până acum a fost ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, în Guvernul Orban. În mandatul său a fost încheiat acordul cu SUA pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, după ce a renunțat la partenerii chinezi. A rămas cu o restanță: modificarea Legii Offshore, astfel încât să fie deblocate investițiile din Marea Neagră pentru extracția gazelor naturale.

Virgil Popescu a declarat în mai multe rânduri că are nevoie de consens politic pentru modificarea Legii Offshore. Noua coaliție de guvernare deține majoritatea în Parlament, motiv pentru care este de așteptat ca în perioada următoare să fie introdus în dezbatere un proiect de lege.

Claudiu Năsui (35 ani), deputat USR, se află la al doilea mandat în Parlament si este propus să ocupe funcția de ministru al economiei în viitorul Guvern. În 2016 a fost consilierul ministrului de finanțe, în Guvernul Cioloș. Este deputatul care militează cel mai mult pentru impozit zero pe echivalentul salariului minim, idee care, deocamdată, nu poate fi pusă în aplicare având în vedere că ar crea o gaură bugetară de circa 10 miliarde de euro într-un an.

Potrivit CV-ului, Claudiu Năsui a fost înainte de a ajunge consilier de ministru, consultant la Five-Advisory Group (2015-2016). În perioada 2014-2015 a fost analist financiar la Banca Comercială Română. Între 2011 și 2014 a fost responsabil control intern la Muntentia Global Invest.

A studiat la Universitatea Paris Dauphine, unde a obținut licența în Economie, și la Universitatea Luigi Bocconi, unde a obșinut un master în finanțe.

Ciprian Sergiu Teleman, propus de USR-PLUS ca ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, este în prezent președinte al PLUS Ilfov, consilier în acest județ și câștigă bani din cursuri de coaching, mentoring și inteligență emoțională pentru companii. Este asociat în trei firme de la care anul trecut a câștigat aproape 270.000 de lei din dividende și potrivit profilului său de LinkedIn are studii de geologie și a fost timp de 8 ani cercetător științific la Institutul Național de Geologie.

Președinte al PLUS Ilfov și consilier în acest județ, Ciprian Teleman susține pe site-ul propriu că are „opt ani de carieră ca cercetător științific și șaisprezece ani în mediul privat, în calitate de consultant, pentru companii care acoperă tot spectrul economiei românești”.

Potrivit profilului său de LinkedIn, Ciprian Teleman este licențiat al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași (1989-1994), ulterior din 1996 fiind cercetător științific senior timp de 8 ani în cadrul Institutului Geologic din România.

Cum arată Guvernul Cîțu:

Prim-ministru: Florin Cîțu (PNL)

Șeful Cancelariei Prim-ministrului: Victor Giosan (USR PLUS)

Vicepremier: Dan Barna (USR PLUS)

Vicepremier: Kelemen Hunor (UDMR)

Ministerul Apărării Naţionale: Nicolae Ciucă
Ministerul de Externe: Bogdan Aurescu
Ministerul Finanțelor Publice: Alexandru Nazare
Ministerul Afacerilor Interne: Lucian Bode
Ministerul Educației: Sorin Cîmpeanu
Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale: Raluca Turcan
Ministerul Energiei: Virgil Popescu
Ministerul Agriculturii: Adrian Oros
Ministerul Culturii: Bogdan Gheorghiu

Ministerul Investițiilor și proiectelor Europene: Cristian Ghinea
Ministerul Transporturilor: Cătălin Drulă
Ministerul Sănătăţii: Vlad Voiculescu
Ministerul Justiției: Stelian Ion
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizăzii: Ciprian Teleman
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului: Claudiu Năsui.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și a Administrației: Cseke Attila
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: Tánczos Barna
Ministerul Tineretului și Sportului: Novak Eduard.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.