Skip to content
Focus Recent

Ce spune guvernatorul BNR despre aderarea României la zona euro

România nu este pregătită momentan să adere la zona euro, este părerea guvernatorului BNR Mugur Isărescu. Țara noastră ar trebui să îndeplinească mai multe condiții pentru a fi inclusă în zona euro.

Ca să mă exprim puţin metaforic, te simţi, dacă intri acolo şi eşti sărac lipit, ca să zic aşa, te simţi izolat şi te cam izolează viaţa. (…) Uitaţi-vă cine a intrat în zona euro dintre fostele ţări comuniste: ţările mici. Ţările baltice au frica de intervenţie rusească în mod clar. Toate ţările baltice au intrat rapid în zona euro şi au şi fost primite. Slovenia! Cât este Slovenia? Este cât Bucureştiul ca populaţie. Şi Bucureştiul, să ştiţi că, dacă l-am decupa cu Ilfovul, poate să intre în maxim un an şi jumătate în zona euro. Cam toate condiţiile sunt îndeplinite pentru Bucureşti şi zona Ilfov. Nu ştiu dacă ştiţi cam cât este PIB-ul pe locuitor la puterea de cumpărare în Bucureşti, este APROAPE CÂT LA MADRID, apropiat de Berlin, deci nu e un oraş sărac. Când ai însă o ţară cu mari discrepanţe şi cu infrastructuri care nu se leagă ai o problemă majoră”, a explicat guvernatorul BNR.

Pentru a intra în zona euro țara noastră trebuie să își rezolve problemele pentru a intra în zona euro.

Intrăm cât se poate de repede dacă ne pregătim pentru asta şi cu o condiţie în opinia mea umilă: să nu considerăm că intrarea în zona euro este un panaceu, adică ne rezolvă ea intrarea problemele, trebuie să ne rezolvăm problemele şi APOI să intrăm în zona euro”, a mai declarat Mugur Isărescu.

Guvernul a înființat recent o Comisie naţională de fundamentare a planului de trecere la moneda euro. Congresul PSD a stabilit ca obiectiv aderarea României la zona euro în 2024, Liviu Dragnea afirmând că este un pas care presupune și riscuri, dar care trebuie făcut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.