Skip to content
Lifestyle Recent

Coronavirus: Răspunsuri la temeri și întrebări frecvente

Google

O temere comună în vremea coronavirusului este legată de modul de răspândire. Mulți se întreabă dacă nu riscă să aducă virusul acasă de pe haine, pantofi sau de pe….ziare sau reviste.

Ar trebui să ne schimbăm hainele și să facem direct duș după ce venim de la cumpărături?

Dacă mergeți doar la cumpărături și aveți grijă să păstrați distanța socială nu este necesar să mergeți direct la duș când vă întoarceți acasă. Dar este necesar să vă spălați riguros pe mâini, cu săpun. Este puțin probabil ca particulele, care rezistă în aer cam 30 de minute dacă cineva a strănutat, să se fixeze pe haine, arată specialiștii consultați de cei de la New York Times.

Dacă practicăm distanțarea socială nu trebuie să fim paranoici că am putea lua particule de virus pe haine, păr și alte părți ale corpului.

Ar trebui să spălăm hainele în mod normal?

Da, respectați instrucțiunile de pe etichete și folosiți detergent. Poate și dezinfectant pentru liniștea dumnevoastră. Dacă ați avut contact cu o persoană bolnavă aveți grijă să purtați mănuși, să vă spălați riguros și să nu atingeți de exemplu lenjeria de pat până nu v-ați dezinfectat. De preferat ar fi să nu amestecați la spălat hainele voastre cu ale unei persoane bolnave.

Cât supraviețuiește virusul pe suprafețe de diverse tipuri?

În condiții ideale virusul poate supraviețui până la 24 de ore pe suprafețe de metal sau pe plastic. Pe fibre, deși nu există studii clare, ar supraviețui mai puțin, de la 5 minute până la 3 ore.

Riscul de a lua virusul de pe ziare și pachete este foarte mic. După ce desfaceți un pachet ar fi bine să vă spălați pe mâini.

Dacă păstrați distanțarea socială riscul de a lua virusul când faceți sport sau scoateți la plimbare animalul de companie este foarte mic.

În privința pantofilor ar fi de preferat să nu îi purtați prin casă. Când veniți de afară să îi lăsați la ușă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.