Skip to content
Ediția de astăzi Recent

Crima de la Caracal: Care sunt ultimele descoperiri – Cum reacționează politicienii

Gheorghe Dincă, mecanicul auto care este bănuit a fi un criminal cu sânge rece, a fost audiat pe parcursul ultimelor două zile, dar se declară nevinovat. Asta în ciuda faptului că în curtea lui au fost găsite mai multe probe care ar putea indica faptele unei crime.

Potrivit ultimelor informații oferita de Digi24 legiștii au confirmat, pe baza rezultatelor ADN, că oasele găsite în curtea lui Gheorghe Dincă sunt de om. Asta după ce hainele, bijuteriile și firele de păr descoperite în mașina și casa suspectului sunt ale Alexandrei, adolescenta de 15 ani care a fost dată dispărută, care a reușit să sune la 112, dar care totuși este de negăsit.

Între timp la nivel poliției au fost demiși mai mulți șefi, din cauza modului în care s-a intervenit. În acest caz grav s-au implicat, în măsura rolului instituțional, președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă.

Președintele României a avut, în cursul zilei de vineri, 26 iulie, o serie de discuții telefonice cu ministrul de Interne Nicolae Moga, precum și cu directorul STS Ionel Sorinel Vasilca în legătură cu tragedia de la Caracal.

Șeful statului le-a cerut acestora ca cercetările legate de acest caz extrem de grav să fie desfășurate cu maximă celeritate și le-a transmis că la ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării care va avea loc marți așteaptă să îi fie prezentată o primă evaluare asupra situației.

Președintele României subliniază că demisiile tuturor celor care au gestionat greșit acest caz, cu urmări atât de dramatice, sunt obligatorii. Pentru garantarea siguranței românilor și pentru a preîntâmpina situații similare, demisiile nu sunt însă nici pe departe suficiente.

Atât timp cât corupția, incompetența, promovarea pe alte criterii decât profesionalismul vor fi încurajate de unii decidenți politici, întreaga societate va avea de suferit. Pentru ca astfel de drame precum cea de la Caracal să nu se mai repete, este esențială și eliminarea acestor cauze profunde care au făcut-o posibilă”, a declarat Klaus Iohannis.

Și premierul Viorica Dăncilă a ieșit la declarații în cursul zilei de sâmbătă, 28 iulie.

Deși am rugat clasa politică să nu încerce să confiște această tragedie și să o transforme în subiect de atac, acest apel la respect, maturitate și compasiune nu a fost onorat. Stimați oameni politici, vorbim de analiza oportunității unui referendum pentru implementarea unor pedepse drastice pentru criminali, violatori și pedofili, precum închisoarea pe viață sau castrarea chimică. Aceste măsuri au nevoie de o validare populară înainte de a fi aplicate. Nu vedeți necesară o consultare publică pentru introducerea unor astfel de măsuri? Nu vi se pare normal să fie adoptate doar cu acordul cetățenilor români? Pe lângă referendum, vom acționa și în Parlament pentru modificări care vor viza corectarea deficiențelor legislative pe care grupul de lucru interinstituțional le va identifica. Am spus de nenumărate ori că vreau consens și dialog cu românii, fie că unora sau altora nu le convine acest lucru. Vă rog pe toți cei abilitați, indiferent de culoarea sau apartenența dumneavoastră politică, să ne concentrăm pe măsuri reale. Vreau să vă reamintesc că responsabilitatea pentru ce s-a întâmplat o poartă întreaga clasă politică și este strict datoria noastră să găsim soluții”, a declarat Viorica Dăncilă.

Între timp se iau măsuri și la Parlament. Deputatul PNL Mugur Cozmanciuc anunță că cei de la MAI vor fi audiați la Comisia de Apărare.

Cazul de la Caracal – Adevărul trebuie să fie descoperit, oricât de dureros va fi. Ieri am solicitat convocarea colegilor din Comisia de Apărare. Vă anunț că luni, 29 iulie, de la ora 17.00, va avea loc ședința Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională. Vor fi convocați Ministrul Afacerilor Interne, directorul Serviciul de Telecomunicații Speciale, inspectorul general interimar, fostul inspector general al Poliției Române, precum și directorul Direcției Generale de Protecție Internă din cadrul MAI”, a anunțat parlamentarul.

Cazul este foarte complicat și mai este nevoie de foarte multe clarificări pentru a se afla adevărul. În acest moment se știe cert că Alexandra a trecut prin casa mecanicului auto, că a sunat la 112, că poliția a intervenit cu întârziere, din varii motive, dar nu se știe dacă fata a fost ucisă sau nu. Ancheta continuă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.