Skip to content
Ediția de Astăzi

Cu ce fonduri se va extinde rețeaua de gaz în România

Premierul Ludovic Orban a anunțat că proiect de extindere al rețelei de gaz este o prioritate pentru Guvern, iar pentru a obține fondurile necesare va solicita bani de la Uniunea Europeană.

Încă de pe acum, anunţ românii, în special din localităţile care nu sunt racordate la reţeaua de gaz, că am solicitat ca în exerciţiu financiar 2021-2027 să fie eligibile pentru finanţare, practic, înfiinţările de reţele de gaz sau extinderile de reţele, că mai sunt localităţi unde sunt începute reţele de gaz, dar nu au fost extinse. Din 2012, practic, aproape că nu s-a mai întâmplat nimic în domeniul gazelor, iar România, care este una dintre ţările cu cele mai bogate resurse de gaz natural, nu are conectată la reţea decât 36 % din populaţie. Am dat exemplul Ungariei, care are peste 90% din populaţie conectată la reţeaua de gaze, în condiţiile în care nu au resursele noastre de gaz, dimpotrivă, resursele lor sunt foarte mici. Deci, reprezintă o prioritate pentru noi şi vom solicita ca înfiinţările de reţelele de gaze în localităţi şi extinderile de reţele de gaz să fie finanţate din fondurile europene”, a declarat Ludovic Orban, potrivit Agerpres.

Premierul a anunțat că va exista PNDL 3, dar după ce vor fi finalizate ivnestițiile începute în primele etape.

Un PNDL 3 cu siguranţă va fi. PNDL 3 trebuie să vină oarecum complementar cu finanţările pe care le primim de la nivel european, adică tipurile de proiecte care vor fi finanţate de la nivel european, proiecte de dezvoltare locală. Toată lumea vorbeşte de PNDL 3. Eu am însă altă viziune. Întâi trebuie să închidem PNDL 1, trebuie să închidem PNDL 2, să nu ne mai batem joc de investiţii, să demarăm mii de investiţii pentru care nu există finanţare sau să lăsăm investiţiile să se degradeze, să nu fie finalizate şi, până la urmă, să nu aibă cetăţenii niciun beneficiu de pe urma unor bani cheltuiţi. În momentul în care te apuci de o investiţie trebuie să aloci”, a afirmat premierul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.