Skip to content
Ediția de astăzi

Cum se preface PSD că vrea amânarea alegerilor parlamentare și de ce preferă data de 6 decembrie

PSD vorbește tot mai mult despre amânarea alegerilor doar pentru a avea motive să-i atace pe cei din PNL și pe președintele Klaus Iohannis, în realitate, PSD nu are motive să-și dorească acest lucru. Marcel Ciolacu a făcut o declarație care lasă loc de multe interpretări.

La 4.000 de cazuri pe zi sunt excluse alegerile parlamentare”, a spus miercuri președintele PSD. Și totuși, toate partidele continuă să se gândească la alegeri. PSD și-a pregătit lista, își face strategia de campanie și în curând îi vom vedea pe pesediști pe străzile din orașe, potrivit PSNews.ro

Campania se va muta în online într-o mică parte, ea rămâne în continuare ancorată în stradă deoarece România nu are capacitatea să ducă o campanie online la nivel național, în orașe uitate de lume și sate abandonate de civilizație.

La început de septembrie, după ce Guvernul a stabilit data de 6 decembrie pentru alegerile parlamentare, Marcel Ciolacu vorbea de comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, deși era imposibil. Tot președintele PSD spunea: „Dacă nu putem deschide școlile, atunci de ce facem alegeri?! Înseamnă că e o situație delicată, înseamnă că pandemia s-a accentuat”.

Pandemia s-a accentuat în ultima lună, dar PSD a rămas doar cu declarațiile. De data aceasta, PSD nu mai are cale de atac deoarece nu le-a mai rămas timp să schimbe data alegerilor parlamentare. Când s-a stabilit data de 6 decembrie 2020 pentru parlamentare, PSD a acceptat propunerea PNL, sperând că această diferență de doar 2 luni, îi va ajuta să repete rezultatul de la alegerile locale.

Dacă erau chiar și mai apropiate, PSD ar fi fost foarte fericit de acest lucru, deoarece devine tot mai ușor de mobilizat partidul, nu are timp să intre într-o perioadă de relaxare. De asemenea, până pe 6 decembrie, primarii și consiliile locale și județene își vor primi mandatele și vor fi nevoiți să dezghețe imediat administrația locală, ceea ce însemnă că mașinile pentru asfaltare vor mai rămâne mult timp pe străzile din orașe.

Dar mult mai important decât acest lucru este valul anti-PNL și anti-Iohannis din întreaga țara. Până pe data de 6 decembrie, PSD poate profita de pe urma acestui val care tinde să devină mai puternic, ceea ce la alegerile locale le-a asigurat un rezultat cu mult peste așteptări. PNL domină scena politică și va avea prima șansă la victorie, însă strategia PSD e să nu se îndepărteze foarte mult de prima poziție.

Pesediștii nu vor să-și asume riscul de a pierde acest val anti-PNL care crește cu fiecare măsură adoptată de Guvern. Cu cât Guvernul e nevoit să adopte noi și noi măsuri restrictive, cu atât PSD înregistrează mai multe voturi. Creșterea numărului de cazuri și alegerile parlamentare pe 6 decembrie îi ajută pe cei din PSD să recupereze, dar nu pentru că ar avea vreo soluție la pandemie, ci pentru că votanții sunt din ce în ce mai speriați de un lockdown.

Pandemia coronavirus a reușit, încă de la început, să pună în umbră orice val anti-PSD. Problemele din România anului 2020 nu mai au legătură cu acțiunile PSD, ci depind de decizii ale Guvernului condus de PNL și, totodată, de acțiunile lui Klaus Iohannis, cel care ar putea să declare din nou stare de urgență, ceea ce ar duce la amânarea alegerilor parlamentare.

Prin urmare, de ce ar trebui PSD să amâne alegerile parlamentare de pe 6 decembrie atât timp cât stă liniștit și trebuie doar să-și convingă votanții să iasă din case. Evident că PSD va spune că-și dorește amânarea alegerilor, însă doar pentru a mai ataca Guvernul și pentru a lansa mesajul că președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban nu pun pe primul loc viața cetățenilor. Va fi doar un război al declarațiilor din toate taberele pentru că în culise zarurile au fost deja aruncate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.