Skip to content
Ediția de astăzi Recent Social

Fără porc de Crăciun. Oamenii își taie animalele de frica pestei porcine

 

Atmosferă de Crăciun în județul Mehedinți, la începutul lunii noiembrie. Nu a nins, nu a venit moșul cu daruri, ci s-au tăiat porcii pe capete ca la Ignat de frica pestei porcine.

După ce săptămâna trecută a fost confirmat un focar de pestă porcină în comuna doljeană Secu, satul Comănicea, localitate aflată chiar la granița cu localitatățile Smadovița și Corzu, arondate comunei Bîcleș din Mehedinți, autoritățile sanitar-veterinare au luat o serie de măsuri preventive. Patru filtre de protecție au fost amplasate la Smadovița, Dumbrava, Breznița-Motru și Butoiești, localități aflate la granița cu județul Dolj.

Deși autoritățile au făcut apel la calm, mulți localnici din satele mehedințene și-au sacrificat animalele de teama cumplitului virus.

“Au fost știri false, unii s-au speriat și au tăiat porcii. La noi în comună cred că într-un procent de 10-12 la sută s-a întâmplat lucrul acesta, eu de exemplu am 11 porci și nu am tăiat niciunul. În general au tăiat cei care au 2-3 porci și au sacrificat doar unul”, spune un angajat al Primăriei Bălăcița.

La Tarnița, un sat ce ține de orașul Baia de Aramă, aproape toți localnicii au trecut la sacrificarea porcilor după ce în curtea unui gospodar a murit un animal. În cele din urmă s-a constatat că porcul murise în urma unei intoxicații, dar oamenii s-au speriat și au crezut că este vorba de pesta porcină.

Și la Pătulele, Boibaița, Cioroboreni sau Almăjel, oamenii nu au stat prea mult pe gânduri și au tăiat porcul înainte de Crăciun. De altfel, așa cum obișnuiește românul să facă haz de necaz, mulți au imortalizat momentul sacrificării lui “Ghiță” și au postat fotografiile pe paginile de Facebook.

Pe fondul acestor tăieri masive din ultimele zile, comercianții de aparate frigorifice au avut vânzări uriașe, astfel că în magazinele de profil din Turnu Severin nu mai găsești să cumperi la această oră lăzi frigorifice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.