Skip to content
Ediția de Astăzi Focus

Guvernul a adoptat o hotârâre importantă cu privire la Drobeta Turnu Severin

Guvernul a adoptat hotârârea privind preluarea în depozit de către Centrul Naţional de Management al Apei Grele a cantităţilor de apă grea constituite ca stoc rezervă de stat

”În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 2 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 29/2017 privind înfiinţarea Centrul Naţional de Management al Apei Grele, aprobată cu modificări prin Legea nr. 26/2018,

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1 – Se aprobă preluarea în depozit de către Centrul Naţional de Management al Apei Grele, titular de autorizaţie pentru desfăşurarea de activităţi cu materiale de interes nuclear, de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta-Turnu Severin, a cantităţilor de apă grea constituite ca stoc rezervă de stat, prevăzute în anexa*) care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 2 – Centrul Naţional de Management al Apei Grele are obligaţia de a depozita şi a menţine calitatea şi proprietăţile fizico-chimice ale cantităţii de apă grea preluată în depozit, prevăzută la art. 1, conform parametrilor de calitate deosebiţi solicitaţi prin prescripţiile tehnice ale produsului.

Tot în ședința de Guvern de miercuri, 25 octombrie, a fost adoptat memorandumul cu tema: Aprobarea organizării de concursuri/examene pentru ocuparea posturilor vacante din structura Centrului Naţional pentru Managementul Apei Grele.

În luna iunie, deputatul PNL Virgil Popescu anunța că a trecut amendamentul prin care a inclus Centrul de Management a apei Grele la Drobeta Turnu Severin în ciclul integrat nuclear.

Proiectul de lege pentru asigurarea strategiei naționale a României privind menținerea ciclului nuclear integrat, prin asigurarea materiei prime pentru fabricarea combustibilului nuclear necesar funcționării unităților de la Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă a fost adoptat miercuri, 20 iunie, de Camera Deputaților.

Amendamentul prin care Drobeta Turnu Severin va fi un actor în asigurarea securității energetice naționale este următorul:”Apa grea necesară funcționării reactoarelor de la CNE Cernavodă este asigurată din stocul aflat la Centrul Naţional de Management al Apei Grele”.

”Partidul Național Liberal a votat pentru aprobarea acestui proiect legislativ. Cred că era momentul să punem ordine în strategia națională privind energia nucleară, astfel încât să avem un ciclu integrat nuclear. Sunt bucuros datorită faptului că deputații din Comisia de Industrii au fost de acord cu un amendament depus de mine, ieri, în care apa grea de la Drobeta Turnu Severin, din Centrul Național de Management, este inclusă în acest proiect legislativ astfel încât nu se va mai pune niciodată problema ca stocul de apă grea să nu fie folosit pentru reactoarele de la Cernavodă”, a declarat președintele PNL Mehedinți Virgil Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.