Skip to content
Ediția de astăzi

Guvernul a alocat 386 de milioane de lei pentru medicamente

Prim – ministrul Florin Cîțu a anunțat miercuri, 29 septembrie, că în ședința de guvern s-a aprobat alocarea a 386 de milioane de lei pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății, din Fondul de rezervă, pentru a achiziționa medicamente destinate tratării pacienților COVID-19 internați în unitățile sanitare din România.

Acești bani nu au fost ceruți la rectificarea bugetară. Stocul pentru Remdesivir era doar pentru încă o lună, pentru Tocilizumab era doar pentru încă trei săptămâni și, pentru prima oară, am comandat și anticorpi monoclonali – aceasta este o comandă făcută tot de Comisia Europeană în numele României, am aderat și noi la această comandă. În plus, pe lângă aceste sume, care au fost propunerile Comisiei de boli infecțioase – deci ele vin de la comisia de specialitate – s-a suplimentat cu 70 de milioane de lei programul Ministerului Sănătății pe ATI destinat îngrijirii și acordării tratamentelor pacienților critici. Deci, acest guvern, așa cum am spus de fiecare dată, dacă este nevoie de resurse suplimentare pentru sănătate vom găsi de fiecare dată și vom suplimenta”, a declarat Florin Cîțu.

În același timp, tot în ședința de guvern de astăzi Florin Cîțu a anunțat că a prezentat un calendar, câteva lucruri care urmează, în special după PNRR.

Sunt câteva proiecte de ordonanță de urgență care trebuie aprobate, în special pentru stabilirea cadrului instituțional și financiar, inclusiv la audit și control. Nu poate să intre PNRR în vigoare și nu putem să folosim până nu avem această ordonanță; ea va fi în perioada următoare. Și am o notă către ministere, prin care am stabilit un grup de lucru care până luni trebuie să se înființeze și să se organizeze, deci, începând de luni, sub coordonarea directă a direcției responsabile cu implementarea PNRR din cadrul MIPE. Știți foarte bine, PNRR o să intre în Consiliul Uniunii Europene, după aceea trebuie o hotărâre de guvern, care să aprobe exact forma finală. Problema este că hotărârea de guvern care nu cred că poate să fie aprobată de un guvern interimar pentru că este o hotărâre de guvern care aprobă un program nou, cu implicații pentru bugetele viitoare. Vom vedea ce se va întâmpla, dacă putem să aprobăm această hotărâre de guvern sau nu, depinde cum va fi situația guvernului atunci și după aceea, bineînțeles, trebuie aprobată o ordonanță de urgență privind fluxurile financiare pentru perioada 2021 – 2027 și sistemul de audit”, a mai explicat premierul.

Florin Cîțu a mai precizat că luni, cel mai probabil, se face Consiliul Tripartit, având în vedere moțiunea de cenzură de marți, pentru a se asigura că vor putea să adopte hotărârea de guvern privind creșterea salariului minim de bază brut garantat pentru anul 2022.

Și această hotărâre de guvern are implicații pentru bugetul de anul viitor și nu poate să fie aprobată de un guvern interimar. Și, bineînțeles, am anunțat, vom avea, cred că săptămâna aceasta, și proiectul de ordonanță de urgență 109, modificarea acelei Ordonanțe de urgență 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice; trebuie aprobată cât mai curând pentru că sunt ținte clare stabilite în PNRR legat de această ordonanță și sperăm că o vom face până luni. Aceasta a fost doar o foaie de parcurs pentru colegii mei pentru perioada următoare. Sunt două ordonanțe de urgență în primă lectură prezentate astăzi de Ministerul Muncii, sunt programe pe care le-am avut în pandemie, anul trecut, despre șomaj tehnic și plata părinților care stau acasă cu copiii care nu merg la școală – doamna ministru a Muncii va explica detaliile. Cam acestea au fost cele mai importante acte normative de pe ordinea de zi”, a mai explicat premierul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.