Skip to content
Ediția de astăzi Recent

Premierul Florin Cîțu, despre negocierile pe marginea Planului Național de Redresare și Reziliență

Prim – ministrul Florin Cîțu a declarat că la a fost la Bruxelles să se asigure că suntem pe drumul cel bun cu PNRR.

Vreau să fie un program care să fie aprobat în momentul în care este depus și am prezentat Comisiei Europene obiectivele noastre în ceea ce priveşte reforma, obiectivele noastre în ceea ce priveşte economia şi modul în care PNRR va susţine, în următoare perioadă, creșterea economică, dar și reformele. Acest ”concept paper” a fost foarte bine primit de Comisia Europeană. Aţi văzut şi dumneavoastră şi remarca doamnei președinte Ursula von der Leyen, care a spus foarte clar că România face progrese în ceea ce priveşte reformele, (remarca n. red.) este pe baza acestui document, dar și pe ceea ce ne-am asigurat. Am asigurat-o pe doamna preşedinte că acesta este guvernul care va face reforme, în perioada următoare și, de aceea, avem nevoie și de un PNRR care să susțină partea de reforme. Câteva dintre obiective, unele dintre ele sunt mai ușor de atins – creșterea economică peste media Uniunii Europene, reducerea deficitelor bugetare, și aici am avut o discuție și cu domnul vicepreședinte Dombrovskis, pe care l-am asigurat că rămânem pe traiectoria din strategia fiscal-bugetară de reducere a deficitului. Am primit susținere din partea domnului vicepreședinte și o vom vedea când va fi publicată analiza pe procedura de deficit excesiv. Important este, repet, ca această componentă a PNRR să fie inclusă în strategia noastră și să nu afecteze deficitul bugetar”, a precizat premierul.

Florin Cîțu a menționat că PNRR are o componentă importantă de împrumuturi, componentă pe care foarte multe țări nu și-au asumat-o în întregime, şi-au asumat doar părți din ea.

Rolul meu a fost acela de a convinge partenerii europeni că avem capacitatea sa folosim toți banii, toți cei 29,2 miliarde, România are nevoie de aceste resurse, și că putem să folosim acești bani fără să punem în pericol sustenabilitatea sau stabilitatea fiscală a României. Deci, rămânem pe aceeași traiectorie fiscală, cu acest plan de 29,2 miliarde. Răspunsul este clar, ferm: România va depune la Bruxelles un PNRR cu toată suma, 29,2 miliarde de euro. Câteva dintre reformele la care ne-am angajat prin programul de guvernare, prin strategia fiscal bugetară, prin programul de convergență și prin PNRR: una, o știți foarte bine, este reforma pensiilor, care va fi adoptată în perioada următoare și care are rolul de a asigura sustenabilitatea sistemului de pensii în România.  Este o reformă fiscală, despre care am tot vorbit, care să asigure creșterea veniturilor bugetare și optimizarea cheltuielilor bugetului în anii următori. Aici, am precizat din nou obiectivul meu clar de a nu introduce şi a nu crește taxe. Vedem că suntem în al doilea an consecutiv fără modificări la Codul Fiscal pe partea de taxe și totuși cu venituri la buget mai mari. Deci am arătat că se poate acest lucru în perioadă de criză, se va putea și în perioadă de creștere economică. Referitor la reforma salarizării, știți foarte bine că obiectivul este acela de a avea o legătură directă între performanță și venit, să eliminăm partea subiectivă. Cu privire la reforma administrației publice, dorim introducerea mobilității în rândul funcționarilor publici şi asigurarea unei cariere, în mod transparent, de a avea o carieră în administrația publică. De asemenea, dezvoltarea sau implementarea Băncii Naționale de Dezvoltare şi, bineînţeles, reforme în ceea ce privește reducerea emisiilor de carbon, trecerea la energie verde și așa mai departe. Toate acestea au fost prezentate și au fost primite bine, pentru că, pentru prima oară, România prezintă un plan credibil, un plan care poate să fie aplicat. Și ați văzut reacțiile după aceea. În ceea ce privește perioada următoare, am avut astăzi o discuție cu miniștrii, toți trebuie să lucreze 24 de ore pe zi în următoarele zile, pentru a ne asigura că totul este perfect în momentul în care depunem PNRR. În ceea ce mă privește, voi avea întâlniri de două ori pe săptămână cu doamna Vestager, care este responsabilă pentru România, ca să mă asigur că avem acest progres; dacă o să fim plecați de două ori pe săptămână, orice derapaj sau orice întârziere pot fi identificate rapid, pentru a le putea remedia. Deci tot cabinetul să fie implicat în această perioadă”, a mai declarat premierul României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.