Skip to content
Focus Recent

Guvernul a sabotat includerea Roșiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO

Roșia Montană nu va fi inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, deși era pe listă, deoarece Guvernul a cerut retragerea dosarului. În schimb, președintele comisiei UNESCO de la Camera Deputaților și alți parlamentari au susținut includerea Roșiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Retragerea dosarului „Peisajul minier Roşia Montană”, obiectiv ce urma să fie inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, ca urmare a deciziei Guvernului Dăncilă, a creat o situaţie incalificabilă la cea de a 42-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO de la Bahrein. Guvernul României a călcat în picioare întreaga muncă a specialiştilor care au realizat un dosar impecabil, apreciat de experţii ICOMOS, organism ce analizează dosarele pentru UNESCO şi care au recomandat includerea Roşia Montană atât în Lista Patrimoniului Mondial, cât şi în lista monumentelor de patrimoniu aflate în pericol. Într-o acţiune fără precedent, îndreptată practic împotriva intereselor României, Guvernul Dăncilă a propus retragerea dosarului „Peisajul minier Roşia Montană”, decizie care a pus Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO într-o situaţie extrem de delicată, în condiţiile în care organismul funcţionează cu respectarea principiului suveranităţii statelor semnatare”, a transmis președintele Comisiei UNESCO din Camera Deputaților Ionel Palăr.

Deputatul liberal a transmis că atât el, ca președinte al comisiei UNESCO, cât și PNL au susținut ca peisajul minier să fie inclus în patrimoniul UNESCO.

Atât PNL, cât şi eu personal, am susţinut ca dosarul „Peisajul minier Roşia Montană” să fie inclus în patrimoniul mondial. Este inimaginabil cum un guvern poate lucra împotriva intereselor propriei ţări. Guvernul Dăncilă a sfidat expertiza specialiştilor români şi străini, iar solicitarea de amânare a introducerii dosarului pe lista Patrimoniului UNESCO, până la finalizarea litigiului internaţional, este o desconsiderare a valorilor naţionale unice în lume, recunoscute şi apreciate la nivel mondial. Discuţiile pe acest subiect au fost lungi şi au arătat inclusiv surprinderea faţă de o situaţie greu de înţeles”, a declarat deputatul Ionel Palăr, preşedintele Comisiei Permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.

Din fericire, Comisia UNESCO a recomandat monitorizarea sitului şi cooperarea statului român cu organismele internaţionale. România va avea obligativitatea conservării sitului de la Roşia Montană, mai ales că există temeri serioase că neimplicarea statului va duce la degradarea minelor romane, aşa cum au avertizat şi specialiştii ICOMOS.

O revenire a României cu solicitarea de includere pe lista UNESCO se va putea face şi înainte de finalizarea litigiului internaţional. Cert este că România a pierdut o oportunitate pentru care alţii se luptă, iar românii trebuie să ştie că Guvernul Dăncilă acţionează împotriva lor şi acasă, în România, şi în afara graniţelor ţării. Mai mulţi delegaţi ai ţărilor participante şi-au manifestat surprinderea faţă de această poziţie contrară a guvernului ce contravine intereselor patrimoniului românesc cu o certă valoare internaţională”, a mai declarat deputatul Ionel Palăr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.