Skip to content
Focus

Guvernul alocă bani mai mulți pentru antreprenori! Virgil Popescu: am suplimentat bugetul Schemei 2 până, de la 350 de milioane de euro la aproximativ un miliard de euro

Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri Virgil Popescu a declarat că a fost aprobată  Ordonanța 130 – ”mai precis, modificările la Ordonanța 130. Este vorba de acea ordonanță prin care se aprobau schemele de ajutor de stat în valoare de un miliard de euro pentru întreprinderile mici și mijlocii: Schema 1 – Microgranturi de 2.000 de euro, Schema 2 – Granturi de capital de lucru de până în 150.000 de euro și Schema 3 – Granturi pentru investiții de până în 200.000 de euro”.

”Prin modificările la această ordonanță, practic, am suplimentat bugetul Schemei 2 până la un miliard de euro, de la 350 de milioane de euro la aproximativ un miliard de euro, pentru a putea ca toți cei care au depus proiecte în Schema 2, de capital de lucru, toate cele 22.226 de firme care sunt eligibile sau care vor fi eligibile în faza de evaluare să poată beneficia de finanțare. Este o promisiune pe care premierul Orban a făcut-o, este o promisiune pe care Guvernul Orban a făcut-o și ne ținem de cuvânt; ceea ce promitem și facem. Practic, astăzi am demonstrat că am suplimentat acest buget. De asemenea, pentru Schema 1 – Microgranturi de capital de lucru, am modificat condițiile de eligibilitate cu privire la cifra de afaceri a anului 2019. După cum știți, era de 5.000 de euro; am modificat această cifră de afaceri de 5.000 de euro pentru companiile care sunt înființate în cursul anului 2019. Pentru aceste companii care nu au un an financiar complet, nu au douăsprezece luni, cifra de afaceri va fi calculată ca produs între numărul de luni în care firma a funcționat și suma de 415 euro – media lunară a celor 5.000 de euro împărțit la 12. Mai mult, pentru Schema 1, de microgranturi, am adăugat, așa cum era și normal – a fost o scăpare -, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale care, conform legii IMM-urilor, sunt și ele întreprinderi mici și mijlocii. Deci, practic, în momentul de față, Schema 1 acoperă inclusiv micii comercianți, micii antreprenori care sunt organizați sub formă de întreprinderi individuale și întreprinderi familiale. De asemenea, după cum știți, Parlamentul a aprobat Ordonanța 130 modificată – practic, a modificat schema aprobată de către Comisia Europeană, modificând schema pentru a putea pune în aplicare această lege aprobată de Parlament, promulgată de preşedinte şi publicată în Monitorul Oficial. Este nevoie de o nouă aprobare a acestei scheme de ajutor la Comisia Europeană. Prin modificările de astăzi, suspendăm intrarea în vigoare a acestei legi, până când schema de ajutor va fi aprobată de Comisie, ceea ce ne permite ca, pe baza schemei de ajutor aprobate deja de Comisie, schema veche de ajutor, să dăm drumul începând cu săptămâna viitoare la Măsura 3 – Granturi pentru investiții, o măsură așteptată de întreg mediul de afaceri. Începând din această seară și după publicarea, probabil, mâine, în Monitorul Oficial, putem să spunem că dăm drumul la Măsura 3 – Granturi de investiții și reluăm Măsura 1, măsură unde au mai rămas bani, pentru a putea permite ca noile companii care îndeplinesc cerințele de eligibilitate să poată primi finanțare”, a declarat ministrul mehedințean.

Virgil Popescu a mai explicat că a fost aprobată o altă ordonanță importantă pentru economia României.

O altă ordonanță aprobată astăzi, care a fost săptămâna trecută în primă lectură – este vorba de modificările la Ordonanța 60. Extindem obiectul legislativ al Ordonanței 60, de la active funcționale energetice la active funcționale industriale – practic, permite guvernului, Ministerul Economiei ca, în baza unor analize, să putem interveni și să nu mai permitem vânzarea ca fiare vechi ca activelor funcționale industriale. Este o gură de aer, o gură de oxigen pe care o dăm economiei românești. Nu mai permitem distrugerea activelor industriale, nu mai permitem distrugerea unor companii vitale, cum este COS Târgoviște – de ce să n-o spunem? Acolo, practic, și-a bătut joc investitorul de activele companiei. Ne va permite, în urma aprobării acestei ordonanțe, să intervenim, să luăm activele funcționale industriale în contul datoriilor pe care acea companie le are către ANAF și să le reintroducem în circuitul economic. Prin aprobarea acestei ordonanțe, odată cu publicarea în Monitorul Oficial, nu mai putem vorbi că economia românească va fi tăiată o parte din ea la fier vechi, ba, din contră, va fi repusă în circuitul economic – evident, prin dare în plată, prin proceduri legislative transparente”, a mai explicat oficialul.

Ministrul mehedințean a mai anunțat adoptarea memorandumului pentru Compania Energetică Oltenia, prin care guvernul se angajează că, în perioada 2021-2025, va pune la dispoziție, prin bugetul de stat, schema de ajutor de stat pentru restructurarea companiei, în valoare de 1 miliard 326 de milioane de euro.

Compania Energetică Oltenia a întocmit planul de restructurare, el este pre-notificat către Bruxelles. Odată cu aprobarea acestui memorandum, Guvernul s-a angajat, aşa cum a promis în cursul acestui an, că va susţine financiar, prin ajutor de stat, Compania Energetică Oltenia, şi este un mesaj foarte clar pentru salariaţii CE Oltenia că nu-i lăsăm la greu, că Guvernul face ce promite şi acum pot să fie siguri că un guvern normal va pune în aplicare acest memorandum, acest ajutor de stat. Se deschide, practic, calea către aprobarea de către Comisie a notificării pe care am făcut-o, garantând Comisiei Europene că, prin bugetul de stat, Ministerul de Finanţe, Ministerul Economiei, guvernul în ansamblul său, în perioada 2021-2025, va asigura, prin buget, necesarul, acest 1,326 miliarde pentru ajutorul de restructurare. Eu cred că sunt trei acte normative esenţiale pentru economia românească, pentru IMM-uri, pentru industria românească şi pentru sistemul energetic naţional”, a mai explicat ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.