Skip to content
Focus Recent

Guvernul pregătește o schemă de ajutor de stat pentru susţinerea sectorului cultural

Guvernul a aprobat memorandumul pentru elaborarea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea sectorului cultural, prin acordarea de granturi, pentru reluarea activităţii operatorilor culturali afectaţi de pandemia COVID-19.

Este o schemă discutată cu reprezentanţii sectorului cultural şi, în această seară, Guvernul a adoptat, la propunerea viceprim-ministrului Raluca Turcan şi a ministrului culturii, Bogdan Gheorghiu, acest prim pas pentru implementarea acestei scheme de ajutor de stat cu un plafon de 100 de milioane de euro”, a anunțat Ionel Dancă.

De asemenea, în domeniul fondurilor europene de această dată, a fost redeschis apelul de proiecte pentru dotarea unor unităţi medicale.

Este vorba despre apelul de proiecte din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare pentru capabilităţi medicale mobile de diagnostic şi tratatment utilizate în combaterea răspândirii COVID-19 – este vorba despre acele spitale modulare şi containere de logistică medicală care pot fi ataşate unor unităţi sanitare. Se redeschide acest apel de proiecte pentru extinderea ariei de aplicare şi către alte categorii de beneficiari din sistemul sanitar, respectiv spitalele de urgenţă, dar şi instituţiile medicale. Orice unitate sanitară va putea depune şi solicita decontarea cheltuielilor pentru realizarea unor astfel de obiective medicale mobile asociate unităţilor sanitare respective. Tot în domeniul sanitar şi tot cu finanţare din fonduri europene, a fost adoptat, în primă lectură, proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru extinderea sau reabilitarea şi modernizarea infrastructurii de gaze medicale din secţiile ATI. Aşa cum a anunţat domnul prim-ministru Ludovic Orban, după evaluarea modului în care funcţionează secţiile de terapie intensivă din mai multe spitale din Bucureşti şi din ţară, a fost identificată soluţia finanţării cheltuielilor necesare pentru modernizarea acestor secţii în ceea ce priveşte infrastructura lor energetică şi de gaze medicale, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. Acest proiect beneficiază de o alocare de aproximativ 50 de milioane de euro. Tot în domeniul medical, pentru a întări eforturile de combatere a răspândirii COVID-19 şi pentru a ajuta personalul aflat de mai bine de nouă luni în prima linie în lupta aceasta cu virusul SARS-CoV-2, a fost adoptată în forma finală ordonanţa de urgenţă care permite desfăşurarea activităţilor de voluntariat de către studenţii din anii terminali ai facultăţilor de medicină, respectiv anii IV, V şi VI, precum şi anii III şi IV de asistenţă medicală, în unităţi sanitare implicate în efortul de limitare a răspândirii infecţiilor cu coronavirus, sub coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Respectiv, universitățile centralizează solicitările studenților care doresc să desfășoare activități de voluntariat în perioada următoare, acestea sunt transmise către DSU, care face redistribuirea acestor solicitări către unitățile sanitare care au cea mai mare nevoie. Această activitate de voluntariat este premiată cu 2.500 de lei pe lună pentru cei care se înscriu în acest program”, a mai explicat cancelarul Guvernului.

Guvernul a mai adoptat un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea Legii 95/2006, Legea sănătății, pentru reglementarea cadrului în care se pot furniza servicii medicale în regim de telemedicină, tot ca urmare a faptului că în această perioadă multe dintre activitățile desfășurate în zona serviciilor publice s-au mutat în spațiul digital, online, și pentru a reduce interacțiunea fizică sunt încurajate astfel de soluții pentru furnizarea acestora în regim online. Chiar și în domeniul medicinei, practic, prin această ordonanță de urgență se creează cadrul pentru furnizarea serviciilor medicale în regim de telemedicină.

Guvernul a mai aprobat un memorandum important pentru domeniul cultural.

Este vorba despre aprobarea unui contract de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în valoare de 216 milioane de euro pentru reabilitarea unor clădiri de patrimoniu cultural sau construirea și modernizarea unor astfel de obiective. Este un contract de împrumut foarte important pentru realizarea unor obiective de investiții în ceea ce privește reabilitarea patrimoniului cultural național. O mare parte din acest împrumut va fi folosit pentru Muzeul Național de Istorie, dar sunt și alte obiective de investiții importante, precum Opera nouă de la Iași, la fel Opera de la Cluj-Napoca și Așezămintele Brătienilor din București, Vila Florica din Argeș. Sunt obiective culturale de investiții care vor putea fi reabilitate, modernizate prin această facilitate de împrumut în valoare de 216 milioane de euro, la care se adaugă contribuția statului de aproximativ 20%, ceea ce înseamnă un buget total de 270 de milioane de euro”, a mai explicat cancelarul.

Un alt act normativ important este proiectul de hotărâre de guvern care modifică modul de acordare a ajutorului financiar pentru organizațiile de producători și alte forme asociative pentru comercializarea produselor din sectorul fructe-legume.

Prin acest proiect de hotărâre de guvern se modifică limita maximă a ajutorului financiar nerambursabil pe care îl primesc aceste forme de asociere de la 50% la 70%. Practic, după adoptarea acestui proiect de hotărâre de guvern organizațiile și formele asociative ale agricultorilor din sectorul legume-fructe vor putea beneficia de un ajutor financiar mai mare prin programele de finanțare nerambursabilă”, a mai comunicat Ionel Dancă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.