În ciuda avertismentelor lansate constant de reprezentanții opoziției și specialiști, Guvernul nu a dat niciun semn că ar vrea să corecteze ceva la OUG 114 – Ordonanța Lăcomiei. Puțin parteneri din Coaliție, cei de la ALDE, și-au exprimat nemulțumirea, însă vocile s-au stins în intensitate o dată cu posibilele probleme pe care le are Călin Popescu Tăriceanu cu Justiția.
Ce a declanșat însă mica fisură și posibilitatea că s-ar putea modifica ceva la OUG 114? ”Teama” de viitor. De teama că agenția de rating Standard & Poor`s ar urma să ia o decizie negativă cu privire la viitorul țării în ceea ce privește investițiile, ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici pare a fi ieșit din faza de negare, admițând că taxa pe activele bancare va fi modificată.
Se pare că ministrul a promis agenţiei de rating S&P că va modifica modul de calcul a taxei bancare, astfel încât taxa nu va mai fi legată de indicele ROBOR, ci va fi una fixă calculată la o bază de active mai redusă. Ar urma să mai fie exceptate de la taxare o serie de active, urmând de asemenea ca și nivelul taxei să fie coborât și pus în corelaţie cu creşterea intermedierii financiare.
Totodată, taxa nu va mai fi ancorată la ROBOR, ci la un alt indice calculat pe baza tranzacţiilor interbancare efective.
Potrivit unor surse guvernamentale citate de Hotnews, viitoarea taxă aplicată activelor ar putea coborî la 0.5% pe an (față de nivelul actual de 1.2%, în funcție de ROBOR), plătibilă semestrial ( nu trimestrial), fiind corelată cu marja de dobândă. Astfel una din acuzațiile adresate public sectorului bancar- aceea că nu sprijină economia- ar fi anihilată.
Potrivit acelorași surse, programele Guvernamentale și unele categorii de credite vor fi exceptate, urmând ca băncile să plătească în plus dacă marjele cu care lucrează, cresc.