Skip to content
Focus Recent

Guvernul pregătește ordonanța de urgență care modifică legislația de achiziții publice

Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a anunțat că a fost prezentat proiectul ordonanței de urgență care modifică legislația de achiziții publice, clarificând aspecte privind domiciliul operatorilor economici care pot participa la procedurile de achiziție publică din România, în conformitate cu comunicarea Comisiei Europene din 2019 care a spus statelor membru că la procedurile de achiziții publice ale statelor din UE, statele membre nu sunt obligate să permită decât accesul operatorilor economici din alte state membre ale Uniunii Europene sau din țări cu care Uniunea Europeană are un acord de acces reciproc la pieţele de achiziții publice.

E vorba de un acord semnat sub egida Organizației Mondiale a Comerțului, e vorba de aproximativ 20 de state, în afară de statele membre ale Uniunii Europene, și aceste state includ: SUA, Canada, Japonia, precum și state din zona de vecinătate, precum Republica Moldova, Armenia și așa mai departe. Prin adoptarea acestei ordonanțe de urgență, probabil în ședința de săptămâna viitoare, se clarifică faptul că participarea la licitații în România se poate face doar de către firme care provin din țări cu legislații și dintr-un cadrul legislativ și normativ similar cu cel al Uniunii Europene, și aici ne referim la norme de mediu, la norme privind drepturile omului, privind drepturile salariaților și așa mai departe”, a explicat ministrul.

Drulă a explicat că aceste limitări sunt introduse și de alte state membre.

Aici dau exemplul Greciei, prin legislație primară, la fel cum o facem și noi, alte state membre o introduc prin legislații secundare sau direct de către autoritățile contractante, și aici este spre exemplu Austria, aceste limitări se referă doar la accesul la proceduri de achiziții publice. Fiecare stat membru, când face licitații, când are proceduri de achiziții publice, e un domeniu privilegiat de acces. Nu se referă la norme de comerț, spre exemplu. Adică bunurile sunt supuse în continuare aceluiași regim comercial și vamal al Uniunii Europene cu toate statele de pe glob, cu care există restricții, cu care există taxe vamale și așa mai departe. Nu sunt restricții pe capital, nimic nu împiedică o firmă sau un cetățean, un investitor dintr-o terţă țară, așa se numesc aceste ţări din afara celor din lista de care vorbeam mai devreme, nimic nu împiedică o astfel de entitate dintr-o terţă țară să investească într-o firmă din România sau din Uniunea Europeană. Ceea ce nu se poate este să vii cu un portofoliu și cu o așa-zisă experiență similară dintr-o zonă unde, și dintr-o țară unde, poate, oamenii nu trebuie să aibă, nu știu, concediu la fel cum au aici, nu trebuie să aibă ziua de muncă doar de opt ore, nu trebuie să respecte norme de mediu, nu trebuie să respecte norme privind ajutorul de stat și așa mai departe, ceea ce, aşa cum a constatat şi Comisia Europeană, denaturează concurența”, a mai explicat ministrul de resort.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.