Skip to content
Administrație locală Ediția de astăzi Recent Spot

Iluminatul Statuii lui Decebal de la Mraconia, ce s-a promis în campania electorală și ce s-a realizat

În campania electorală din 2016, Aladin Georgescu, președintele PSD Mehedinți și președintele Consiliului Județean Mehedinți, spunea că va fi iluminat noaptea Chipul lui Decebal de la Mraconia.

Președintele CJ, Aladin Georgescu, declara la 1 noiembrie 2016, pentru AGERPRES, că s-a luat decizia punerii în valoare a chipului lui Decebal pe timpul nopții întrucât zona este vizitată anual de peste 50.000 de turiști.

„Unii dintre aceștia tranzitează zona cu vasele de croazieră, alții la bordul autovehiculelor. Datorită chipului lui Decebal localitățile din Clisura Dunării au cunoscut o dezvoltare economico-socială intensă, aici construindu-se peste 100 pensiuni, microhoteluri și case de vacanțe”, preciza Georgescu la acea dată.

La doi ani după promisiunile din campania electorală, Aladin Georgescu revine la Chipul lui Decebal de la Mraconia și anunță vineri, 30 noiembrie că „Podul și Chipul lui Decebal vor fi iluminate, în culorile tricolorului, începând cu ora 19.00”. Nu este vorba însă de un iluminat permanent, ci doar “am încercat astfel, să oferim turiștilor, o priveliște simbolică pentru Centenarul Marii Uniri”

„Mulțumesc conducerii CNAIR și DRDP Timișoara pentru iluminatul festiv și sperăm ca în curând, cele două obiective să fie iluminate în permanență!”, a mai adăugat președintele CJ Mehedinți.

Cea mai mare statuie din România

Chipul lui Decebal de la Mraconia este cea mai mare statuie din România. Are 55 de metri înălţime şi 25 în lăţime, este de 3 ori mai înaltă decât Colosul din Rodos, dar e cu 6 metri mai mică decât Statuia Libertăţii din New York.

Ideea construirii acestei statui i-a aparţinut omului de afaceri român Iosif Constantin Drăgan şi a durat 10 ani (1994-2004) pentru ca cei 12 sculptori-alpinişti să o termine, realizarea ei costându-l pe Drăgan, în final, peste un milion de dolari. Executarea acestei lucrări s-a desfăşurat sub conducerea sculptorului orşovean Florin Cotarcea, ea realizându-se în ciuda pericolului reprezentat de înălţimi, căldură şi vipere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.