Consultantul politic Cozmin Gușă a acordat vineri seară o declarație pentru PSnews.ro, în care a scos la iveală semnificațiile incidentului de zilele trecute, când din poza de grup a guvernului Viorica Dăncilă a lipsit steagul Uniunii Europene.
Astfel, analistul a opinat că nu poate fi exclusă nici varianta erorii, nici cea a premeditării, ținând cont de simpatia președintelui PSD, Liviu Dragnea, față de „iliberalul” premier maghiar Viktor Orban.
„Prima variantă este că a fost o eroare. La câtă lipsă de expertiză și la câtă disperare există acuma la nivelul echipei guvernamentale (mă refer la disperarea de a urma întocmai directivele șefului Dragnea), se poate întâmpla așa ceva. Sigur: există și varianta de premeditare (așa: ușor), care nu este exclusă. Totuși: Dragnea beneficiază de niște consilieri care gândesc niște pași în viitor. Iar activitatea și pozițiile publice pe care le are Dragnea nu sunt euroconforme. Iliberalismul ăsta pe care el îl admiră foarte mult la Viktor Orban o să-i anime activitățile și în viitor. Adică avem ambele variante – nici măcar nu se exclud una pe cealaltă. Nu trebuie să știe toți miniștrii (mulți nici nu înțeleg mare lucru) care este marea strategie”, a afirmat Gușă pentru PSnews.ro.
Celălalt subiect discutat cu consultantul de geostrategie s-a referit la ultima ieșire violentă a președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, care a amenințat că accelerarea procesului unionist va duce la război între România și țara vecină. La rândul lui, Cozmin Gușă nu doar că a calmat apele (arătând că Dodon nu contează cu adevărat în ecuația de putere regională), dar a subliniat logica servilă a oficialului de la Chișinău față de președintele Rusiei, Vladimir Putin.
„Gesturile lui Dodon au o singură direcție: să convingă Moscova că el este un rusofil și că nu execută un joc supus de către altineva. Pentru că îi este din ce în ce mai greu lui Dodon să convingă Kremlinul că el nu are niște ațe care sunt trase din altă parte. Și atunci, din când în când, vine cu fel de fel de declarații flamboaiante pe această linie a conflictualizării relației cu România și cu românismul, împotriva Unirii, în condițiile în care l-ați văzut că stă cuminte: e nevoie să fie dată o lege cu care el n-are voie să fie de acord din punct de vedere al Kremlinului? Este suspendat pentru câteva ore sau o zi și se promulgă legea de către președintele Parlamentului. Dar dacă pentru noi a devenit atât de evident jocul ăsta, vă dați seama că laboratoarele sofisticate de la Kremlin nu au probleme ca să citească acest joc simplu al lui Dodon.
Dodon nu reprezintă puterea reală din Republica Moldova și el nu are cum să se opună unui anumit proces decât prin declarații de paradă. Dar forța lui politică, de când a ajuns președinte, a scăzut foarte mult față de cea de pe vremea când era lider de partid. De când a ajuns președinte decorativ într-un fel, forța lui politică a scăzut foarte mult și nu este credibil în pozițiile sale nici măcar pentru moldoveni”, a încheiat patronul de la Realitatea TV.