Skip to content
Recent Spot

ISU Drobeta: În perioada caniculară arderea miriştilor este interzisă

 

Pompierii mehedințeni atrag atenția cetățenilor că în perioada caniculară şi de secetă prelungită, arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale  este interzisă.

În situaţiile în care, din motive tehnice, nu se pot distruge dăunătorii terenurilor agricole decât prin ardere controlată, arderea miriştilor se execută: prin parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate, izolând zona de ardere faţă de căile de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond  forestier, cu asigurarea personalului de supraveghere pentru stingerea eventualelor incendii.

Pentru suprafeţele de ardere mai mici de 5 ha se vor asigura substanţele şi mijloacele de stingere necesare, iar pentru suprafeţele mai mari de 5 ha se impune prezenţa unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.

Arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se va face numai pe timp de zi, în condiţii meteorologice fără vânt, sub supraveghere permanentă. Este obligatorie stingerea totală a focului înainte de  părăsirea locului arderii, fiind interzisă acoperirea focarelor cu pământ.

„Totodată facem precizarea că arderea miriştilor, a resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu focul – emis de Primărie, cu avizul Gărzii de Mediu, şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda de la 1.000 la 2500 lei”, se arată într-un comunicat de presă al ISU Drobeta.

Se exceptează de la această obligație, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetățenești, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor. Observarea unui început de incendiu se anunţă, imediat, la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.