Skip to content
Ediția de Astăzi Recent VIDEO

Mesajul premierului Viorica Dăncilă la 100 de ani de la Marea Unire:

Premierul Viorica Dăncilă a participat la ședința solemnă organizată de Parlamentul României pentru aniversarea Centenarului. Cu această ocazie a transmis un” mesaj de pace și de unitate tuturor românilor”.

Centenarul este despre sărbătorirea idealului național, despre rememorarea faptelor înaintașilor noștri, care au reușit să canalizeze forța și energiile acestui popor, despre valorile, principiile și credința care au unit românii și despre omagierea faptelor de eroism ale celor care s-au jertfit pentru români și România Mare. Ca prim-ministru, am încredere în capacitatea întregii societăți românești de a urma exemplul celor care au crezut în viitorul României și am convingerea că Centenarul trebuie să unească, pentru că avem o datorie sacră: să transmitem copiilor noștri această moștenire de seamă primită de la înaintașii noștri acum 100 de ani. Iar societatea românească are suficiente resurse pentru realizarea acestui important obiectiv. Eu cred în consens, în echilibru și în cooperare”, a declarat premierul României.

Pe de altă parte, a ținut să sublinieze că e dificil de ajuns la un consens având în vedere că uneori primează orgoliile politice.

Vedem cu toții că, din păcate, sunt situații în care este foarte dificil să se ajungă la un consens, însă, eu am încredere că aceste obstacole pot fi depășite. Orgoliile politice și interesele personale nu au ce căuta pe acest drum. Adresez un salut partidelor de opoziție. Îi salut pe liberali pentru contribuția esențială a Brătienilor în realizarea României Mari și a Unirii de la 1918. Este o moștenire politică prețioasă ce v-a fost lăsată de fondatorii PNL. Dar este totodată o ștachetă înaltă lăsată pentru cei care conduc astăzi acest partid. Oricât de acerbă ar fi lupta politică aici în Parlament, nu există niciun motiv în această lume care să justifice un vot împotriva propriei țări. Diferențele de opinie nu trebuie să ne plaseze pe poziții adverse. Fiecare are dreptul la propria opinie. Putem dezbate, putem negocia, există pârghii legislative și instituționale care funcționează și care trebuie respectate. Celor care reprezintă România, la un nivel sau altul, le-aș recomanda ca, indiferent de opiniile lor politice sau personale, să se gândească în primul rând la interesul nostru comun ca națiune europeană, nu doar la nemulțumirile lor personale. Celebra deviză „prin noi înșine”, pusă de Brătieni pe frontispiciul Marii Uniri trebuie să își găsească un corespondent și în actualitatea noastră. „Prin noi înșine, și nu prin alții” ar trebui să ne rezolvăm problemele noastre, din România. „Prin noi înșine, nu prin alții” ar trebui să ne apărăm interesele naționale în Europa și în general în lume, iar asta nu ne face mai puțin pro-europeni. „Prin noi înșine, nu prin alții” trebuie să fie și astăzi deviza României, după cei 100 de ani care au trecut de la Marea Unire. Poți să critici, poți să-ți exprimi opiniile sau nemulțumirile, dar, ca român, când vorbești despre România, trebuie să dai dovadă de echilibru în declarații. Ca om politic, indiferent de convingerile doctrinare, ai obligația de onoare să aperi și să promovezi drepturile cetățenilor români, să militezi pentru ca țara ta să fie tratată cu respect. Să faci tot ceea ce îți stă în putere, prin pârghiile legale pe care le ai și prin anvergura funcției, ca românii să beneficieze de aceleași drepturi și să se bucure de aceleași libertăți ca toți ceilalți cetățeni europeni, a transmis șefa Executivului.

Viorica Dăncilă a mai spus că în numele Guvernului pe care îl conduce, le garantează tuturor cetățenilor români de altă etnie că se vor bucura în continuare de toate drepturile și de respect, indiferent de declarațiile provocatoare pe care unii oficiali străini le mai lansează din când în când împotriva României.

În această ședință solemnă a Centenarului Marii Uniri adresez un mesaj de pace politică și către președintele României, domnul Klaus Iohannis. Așa cum am spus de-a lungul întregului meu mandat, am convingerea că, indiferent de mizele politice sau electorale pe care le avem în față, în calitățile oficiale pe care le avem – ca prim-ministru sau ca președinte – avem datoria de a coopera, de a colabora între noi. Este o datorie dincolo de orice miză personală. Este o datorie față de români și față de România! Este momentul să ne bucurăm de consens, de liniște la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. Vreau să aniversăm Ziua Națională într-un climat de liniște și pace, fără dezbinare. Interesul național trebuie să primeze în fața interesului politic. În acest moment solemn al Centenarului, încerc să mă inspir din înțelepciunea părinților Marii Uniri și las în spate dezbinarea. Las în spate atacurile, criticile nedrepte sau chiar jignirile care mi-au fost adresate anterior. Adresez un îndemn la unitate către toți! De acum, preluarea președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene intră în linie dreaptă, iar de la 1 ianuarie ne vom exercita responsabil mandatul, pentru care ne-am pregătit pe parcursul întregului an. Să fim români uniți în următoarele 6 luni în care România va juca un rol extrem de important! Să arătăm că țara noastră își împlinește cu demnitate această înaltă responsabilitate! Să fim români uniți astfel încât până în anul 2024 să adoptăm moneda Euro în România. Să fim români uniți pentru a realiza proiectele strategice pentru România. Să nu le mai întrerupem pentru că le-au început ceilalți! Să le realizăm pentru români și pentru România. Să fim români uniți în Parlamentul European și în fața Comisiei Europene pentru ca România să fie admisă în spațiul Schengen, iar țara noastră să nu mai fie criticată pentru lucruri permise în alte state membre ale Uniunii Europene. Să fim români uniți pentru consolidarea poziției României în Europa și în Alianța Nord Atlantică. Am încredere că împreună vom gestiona cu succes dosarele importante pe care le vom avea pe masă, asigurând echilibru și o cât mai bună reprezentare pentru toți cetățenii europeni. La 100 de ani de la Marea Unire sunt convinsă că avem cel puțin 100 de motive care să ne unească! Avem cel puțin 100 de motive să acționăm ca o națiune demnă și puternică! …Trebuie să continuăm să ne iubim țara, să rămânem neclintiți în credința noastră, să fim uniți în apărarea și păstrarea în inima noastră a tradițiilor, valorilor și simbolurilor acestui popor. Să avem încredere că prin consens, prin dialog și deschidere, putem să construim o Românie puternică pentru sute de ani de acum înainte”, a mai spus premierul României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.