Skip to content
Ediția de Astăzi Focus Recent VIDEO

Premierul României: Am încredere că vom contribui la menţinerea unitătii, coeziunii şi solidaritătii ca elemente fundamentale la nivel european

Premierul României Viorica Dăncilă a transmis un mesaj în data de 1 ianuarie pentru a marca momentul în care țara noastră a preluat conducerea Uniunii Europene, pentru o perioadă de 6 luni. Șeful Executivului spune că avem în față o misiune dificilă, dar are încredere că va fi vorba de un succes.

2018 a fost anul României Centenare, 2019 va fi cel al României europene, promotor al coeziunii între statele membre. Este esenţial ca în acest moment simbolic pentru destinul european al ţării noastre să dovedim încredere, forţă şi înţelepciune. Începând de astăzi vom prelua Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene pentru o perioadă de şase luni. România va avea şansa, dar şi responsabilitatea, de a demonstra şi valorifica potenţialul şi valenţele sale europene, în efortul de întărire a ceea ce reprezintă construcţia europeană: o Uniune a cetăţenilor, a libertăţilor, a eforturilor şi capacităţilor noastre conjugate. De la cele mai simple până la cele mai complexe, aceste teme au implicaţii în viaţa de zi cu zi a noastră, a tuturor, şi vor contribui la evoluţia societăţii europene. Vorbim despre definirea bugetului Uniunii Europene post-2020, funcţionarea Pieţei Unice Europene şi competitivitatea industriei europene, de impulsionarea digitalizării industriei europene şi evoluţia inteligenţei artificiale, de drepturile sociale, de agenda de securitate internă, lupta împotriva terorismului, de gestionarea provocărilor determinate de migraţie, de viitorul Uniunii Europene. O misiune dificilă şi, deopotrivă, onorantă, pe care am pregătit-o temeinic la nivelul Guvernului Este un proiect de ţară, care trebuie să ne unească în jurul unui obiectiv comun şi în beneficiul românilor. Sunt om al dialogului şi al consensului. Am încredere că împreună, instituţii ale statului, forţe politice şi societate civilă ne vom coagula forţele şi vom participa constructiv pentru un mandat de succes al României”, a transmis Viorica Dăncilă.

Premierul României mai spune că asigurarea președinției Consiliului UE ne asigură vizibilitate maximă.

Va fi un moment de maximă vizibilitate, nu doar la nivel instituţional şi politic, ci pentru întreaga noastră societate. Avem ocazia să fim văzuţi acţionând, contribuind activ la luarea deciziilor la nivel european şi să arătăm o imagine corectă despre România. Plus valoarea românilor în această mare familie europeană constă inclusiv în spiritul dinamic şi profund pro-european, o abordare de care Europa are mare nevoie în această perioadă marcată de incertitudini, dar de o importanţă aparte pentru viitorul nostru comun. Este ocazia să arătam, deopotrivă, bogăţia culturală şi intelectuală a României, a românilor, şi modul în care înţelegem cu toţii să trăim şi să ne dezvoltăm într-o Uniune Europeană a diversităţii. Am încredere că vom contribui la menţinerea unitătii, coeziunii şi solidaritătii ca elemente fundamentale la nivel european. Uniunea Europeană poate progresa, în spiritul ideilor fondatoare ale proiectului european, doar menţinând coeziunea şi depăşind decalajele între statele membre, în toate formele lor de manifestare. Acesta este tonul pe care dorim să susţinem ritmul intens al lucrărilor Consiliului Uniunii Europene. Ne-am propus ca la predarea mandatului să fim reconfirmaţi ca o voce puternică, un partener serios, care lasă o bază solidă pentru definirea următorului capitol al construcţiei europene. Cu aceste gânduri, vă invit să începem cu încredere noul an, conştienţi de responsabilitatea şi oportunitatea ce ne revin. Să fim uniţi, dragi cetăţeni români şi europeni, să ne bucurăm împreună de tot ce înseamnă apartenenţa noastră la Uniunea Europeană”, a mai spus Viorica Dăncilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.