Skip to content
Focus VIDEO

Ministrul Economiei acuză fostul guvern PSD că a ignorat un ajutor european pentru industria energetică: Cred că a fost vorba de prostie și necunoaștere

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a declarat la ”Puterea Știrilor” că problemele economice, specifice industriei energetice din România, nu au ocolit Complexul Energetic Oltenia, cu cele 11 grupuri energetice ale sale.

La Complexul Energetic Oltenia lucrurile stau mai bine, nu vorbim de mine, pentru că sunt cariere de suprafață, dar acolo e problema certificatelor de CO2. Practic, influența acestor certificate, al căror preț a crescut foarte mult, de la 7 euro la 26 de euro într-un an de zile, pune o presiune pentru prețul energiei electrice în întreaga Românie. Datorită acestor costuri, CE Oltenia are un preț foarte mare al energiei electrice, care e considerat ca preț de referință de către ceilalți și astfel toți ridică prețurile, ceea ce produce o repercusiune mare în piață și ne lovește în competitivitatea industriei românești”, a declarat Virgil Popescu.

La nivel ministerial au fost purtate multe discuții cu companiile mari consumatoare de energie electrică, care au spus că nu vor mai putea rezista cu această problemă. Actualul ministru al economiei se întreabă de ce vechiul guvern nu a luat o măsură compensatorie pentru industria românească mare consumatoare de energie electrică, pentru că există o schemă de ajutor aprobată de către Comisia Europeană, în 12 state.

Nu cred că au vrut să distrugă industria românească cu bună știință, ci cred că a fost vorba de prostie și necunoaștere. Există bani în Fondul de mediu pentru acest lucru, care se strâng din vânzarea Certificatelor de CO2 și o parte din acești bani se pot întoarce pentru a ajuta companiile mari consumatoare, care au plătit acești bani. Practic, ar fi ca un fond de solidaritate, la care la momentul oportun ajungi când ai nevoie. Această schemă e gândită, există un Ghid al Comisiei Europene, doar că nimeni nu s-a aplecat asupra acestui aspect și culmea e că sunt bani în Fondul de mediu”, a declarat ministrul Economiei la „Puterea Știrilor”.

De cealaltă parte, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, spune că CE Oltenia nu mai poate funcționa în această manieră.

„Ieri am semnat un Memorandum pe care l-am trimis ministrului de finanțe, cu o foaie de parcurs pe care CE Oltenia și-a asumat-o, în care până în 2026 va trebui să scadă emisiile de CO2, să își facă un parc de energie regenerabilă, parcuri solare de 300 MW pe vechile halde de cărbune, în paralel cu trecerea unor unități de producție din cărbune pe gaz și o restructurare a companiei, astfel încât în urma acestui program CE Oltenia să poată deveni rentabilă. Voi urmări îndeaproape pașii pentru realizarea punctelor din acest Memorandum, așa cum de altfel voi urmări absolut toate companiile din domeniul energetic, ca să aplice programul pe care au promis că îl fac”, conchide ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.