Skip to content
Ediția de astăzi

Ministrul mehedințean al Energiei: România are nevoie de noi surse de energie

Ministrul mehedințean al Energiei, Virgil Popescu s-a aflat joi, 7 octombrie, la Centrala Nucleară de la Cernavodă, la aniversarea a 25 de ani de la punerea în funcțiune a Unității 1, ocazie cu care a precizat că România ar nevoie de noi surse de energie, dar mai ales de surse stabile de energie electrică.

Ne aflăm și astăzi într-un moment-cheie, la fel de important, atât pentru noi cât și pentru generațiile următoare! România are nevoie de noi surse de energie, și mai mult, de surse stabile de energie curată, reziliență, accesibilă. În procesul de atingere a stabilității energetice și al decarbonării, vom implica sectorul nuclear. România are nevoie de noile capacități nucleare cu atât mai mult cu cât țara noastră susține obiectivele de mediu ale Uniunii Europene care vizează atingerea țintei de zero emisii de carbon până în anul 2050, țintă pe care statele membre, inclusiv România, și-au asumat-o. Tinta de decarbonizare care trebuie atinsă până în 2030, etapa intermediară, a fost accelerată de la 40% la 55%. Această țintă ambițioasă nu poate fi atinsă fără utilizarea tuturor energiilor cu emisii scăzute de carbon, în special a energiei nucleare; accelerarea reprezintă în sine un motiv pentru investirea în capacități adiționale de producere de energie cu emisii scăzute”, a declarat ministrul Energiei.

Virgil Popescu a precizat că stabilitate energetică și decarbonare fără energie nucleară nu se poate.
De aceea România va construi cu partenerii americani, canadieni și francezi noi campacități nucleare la Cernavodă și, totodată, acordăm o mare atenție tehnologiei SMR. Nuclearelectrica este deja implicată în acest proiect, există fonduri de 1,2 milioane dolari nerambursabile pentru analiză și identificarea unor potențiale zone de amplasament, altele decât zona Cernavodă și așteptăm cu interes rezultatele pentru stabilirea pașilor următori. Reactoarele mici modulare vor fi tehnologia și sursa de energie cea mai versatilă în viitor cu multe beneficii: sursa de energie fără emisii de CO2, construcție modulare, etapizate, a flexbilității în operare și a costurilor mai reduse pentru investiția inițială. În plus pot fi amplate în zonele care au cea mai mare nevoie de surse de energie verde. Vom facem tot ce trebuie pentru a fi pregătiți pentru implementarea lor, pentru că vor reprezenta o soluție certă în decarbonizare și de producție energetică în asigurarea stabilității energetice a României”, a declarat ministrul Energiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.