Skip to content
Ediția de astăzi

Ministrul mehedințean Virgil Popescu, detalii despre liberalizarea pieței de energie electrică – Ce sfaturi are pentru români

Ministrul Energiei Virgil Popescu a dat asigurări că nu va permite ca cetățenii să fie păcăliți, o dată cu liberalizarea prețului energiei electrice. Ministrul mehedințean a atras atenția că dacă ANRE nu poate să facă liberalizarea, Guvernul va interveni, prin modificarea legii energiei electrice şi a gazelor naturale, după data de 15 ianuarie.

 „Această trecere automată din piața reglementată în piața serviciului universal nu este o trecere normală. Este un abuz de poziție dominantă pe care furnizorii îl folosesc. Au o bază de 6 milioane de clienți pentru care n-au plătit niciodată. Când s-a făcut privatizarea distribuției, au luat distribuția, nu clienții. Acum îi folosesc ca monopol. Nu poate rămâne așa. Nu pot să am monopol de 6 mililoane de clienți, pe care îi gestionez cum vreau. Asta nu e soluție. Mai las ANRE să se mai gândească, dar am afirmat că după 15 ianuarie, în Guvern vom acționa, modificând legea energiei electrice și a gazelor naturale, să stabilim clar cum facem această liberalizare. Dacă ANRE este cel care trebuie să reglementeze această liberalizare, nu poate s-o facă, o să vin cu o propunere foarte clară. Le ofer să intre direct pe prețul concurențial cel mai ieftin al furnizorului actual, și dacă nu le convine, se pot schimba. Furnizorul trebuie să înțeleagă clientul și să-i ofere cel mai bun preț, nu să-l lase pe client în preț scump, și să aștepte daca optează sau nu, pentru că omul e conservator din fire.Cred că această poveste se va încheia în favoarea oamenilor, pentru că se va găsi cea mai buna soluție. Cred că soluția este să ofere prețul cel mai mic, să nu fie presați oamenii să stea la coadă, și dacă nu încheie contractul la 31 ianuarie vor plăti cu 20% mai mult”, a declarat ministrul   la Digi 24.

Totodată, Virgil Popescu a precizat că în scurt timp va fi definit și consumatorul vulnerabil.

Consumatorul vulnerabil trebuia definit mai din timp şi azi am avut o discuţie cu doamna ministru Turcan (ministrul Muncii, Raluca Turcan n.r.), iar mâine o să îmi trimită proiectul de lege. Eu cred că în urma discuţiilor o să fie curând aprobat. (…) Nu l-am văzut încă, s-au ocupat colegii mei secretarii de stat, cu cei de la Muncă, cu cei de la ANRE, ei s-au ocupat în Comitetul interguvernamental, nu-l cunosc exact, dar este pe acelaşi principiu: consumatorul vulnerabil va fi subvenţionat, oamenii vor plăti mai puţin, aceia care cu adevărat au nevoie de subvenţie”, a dat asigurări Virgil Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.