Skip to content
Administrație locală Recent

O nouă cheltuială pusă de Guvern în ”cârca” administrațiilor locale

Scandalul pe tema bugetului pe anul 2019 pare că nu s-a terminat. De data asta cei care sunt afectate sunt administrațiile locale. Președintele PNL Ludovic Orban îi acuză pe cei de la Guvern că ”dă retroactivitate Legii bugetului de stat forțând bugetele locale să suporte cheltuielile de asistență socială și pe primele trei luni când nu exista în vigoare Legea bugetului de stat deoarece Legea bugetului de stat a intrat în vigoare în cursul lunii martie”.

După ce anul trecut bugetelor locale li s-au furat literalmente peste 7,5 miliarde, la nivel național și în anul 2019, în ciuda unor declarații mincinoase privind cele mai mari alocări către bugetele locale care au fost făcute de Liviu Dragnea, bugetele locale au fost din nou jefuit pierzând în cursul acestui an peste 7 miliarde de roni. Ultima măgărie făcută de acest Guvern, prin intermediul Ministerului Finanțelor, este aceea de a obliga autoritățile locale să suporte cheltuielile pentru asistență socială, pentru indemnizațiile persoanelor cu dizabilități și pentru salariile asistenților personali ai persoanelor cu dizabilități, pe primele trei luni ale anului, din bugetele locale. Practic, Guvernul dă retroactivitate Legii bugetului de stat forțând bugetele locale să suporte cheltuielile de asistență socială și pe primele trei luni când nu exista în vigoare Legea bugetului de stat deoarece Legea bugetului de stat a intrat în vigoare în cursul lunii martie”, a declarat liderul PNL.

Orban a mai atras atenția asupra faptului că administrațiile locale nu au acești bani.

Respingem categoric acest nou rapt făcut bugetelor locale, atragem atenția că mai mult de jumătate dintre primării nu au resursele financiare necesare nici măcar pentru a-și asigura cheltuielile de subzistență iar toate proiectele de investiții ale autorităților locale care sunt derulate fie din fonduri europene, fie pe Programul Național de Dezvoltare Locală sunt puse într-un pericol grav de reglementările adoptate de acest Guvern, în special de OUG 114 și de asemenea, de alocările extrem de scăzute care au fost stabilite prin Legea bugetului de stat. Poate să le promită Dragnea bani primarilor din Fondul de Dezvoltare și Învestiții până își va pierde funcția de președinte al Camerei Deputaților pentru că această promisiune este o promisiune mincinoasă. Fondul de Dezvoltare și Investiții, practic nu are bani. Alimentarea Fondului de Dezvoltare și Investiții se face doar din credite de la Trezorerie iar execuția pe primele două luni ale anului arată un dezastru bugetar pentru acest Guvern, arată o scădere a încasărilor la bugetul de stat și la bugetul asigurărilor sociale de stat și o creștere dramatică a cheltuielilor care nu pot permite acestui Guvern să finanțeze niciun fel de nou proiect din acest fantomatic Fond de Dezvoltare și Investiții”, a mai declarat președintele PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.