Skip to content
Administrație locală Recent

PSD și ALDE majorează obligatoriu, prin OUG 114, impozitele și taxele locale – Veți scoate mai mulți bani din buzunar

O nouă hibă a OUG 114 – Ordonanța Lăcomiei este scoasă la iveală de vicepreședintele Comisiei buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților Bogdan Huțucă. Liberalul atrage atenția că  guvernul că prin Ordonanța de Urgență 114 obligă autoritățile locale să crească taxele și impozitele locale la maximul acceptat de lege, ignorând principiul autonomiei locale.

Conform legii, fiecare autoritate locală are posibilitatea de a indexa impozitele și taxele locale cu indicele de inflație. Majoritatea orașelor și comunelor din țară nu fac acest lucru pentru a proteja cetățenii, cu atât mai mult cu cât nu exista nicio repercusiune. Însă OUG 114 a schimbat însă acest lucru și stabilește că dacă consiliile locale nu cresc taxele și impozitele locale cu indicele inflației, atunci pentru acestea se aplică nivelurile maximale din lege. Codul fiscal oferă autorităților locale o marjă între care pot stabili anumite impozite locale, de exemplu în cazul clădirilor pot fi între 0.08% și 0.2% din valoarea impozabilă, însă OUG 114 îi obligă acum pe toți să se ducă la 0.2 chiar dacă impozitele pe care le votaseră erau mult mai mici. Astfel, românii ar putea plăti mai mult de dublu față de cât plăteau”, explică deputatul liberal.

Bogdan Huțucă mai explică că au majorat taxele și impozitele locale pe ”șest”/

Pesediștii au apelat la o golănie, căci au venit cu OUG 114 pe 29 decembrie, iar până la sfârșitul anului nu mai era nicio singură zi lucrătoare. Ei bine, în OUG 114 se spune că dacă consiliile locale nu cresc taxele și impozitele în maxim trei zile, atunci se aplică nivelurile maximale. Chiar dacă ar fi vrut să facă acest lucru, consiliile locale nu au avut timpul necesar pentru a se întruni și vota înainte de încheierea exercițiului financiar, deoarece termenul era deja expirat. În mod evident, PSD-ALDE a urmărit să le crească taxele și impozitele românilor fără să își asume însă acest lucru. În concluzie, OUG 114 încalcă principiile constituționale privind accesibilitatea și previzibilitatea legii deoarece nu oferă autorităților locale timpul legal pentru a-și regla conduita printr-un vot în consiliul local”, a mai declarat Bogdan Huțucă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.