Skip to content
Ediția de astăzi Recent

Parlamentul European îşi menţine sprijinul pentru numirea Codruţei Kovesi în funcţia de procuror-şef european

La solicitarea Conferinţei Preşedinţilor din Parlamentul European (PE), preşedintele legislativului comunitar David Sassoli va trimite în următoarele ore o scrisoare Consiliului UE prin care va reaminti sprijinul deplin al PE pentru numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european, informează joi un comunicat al instituţiei.

„Înainte de reuniunea informală a miniştrilor de justiţie şi afaceri interne de la Helsinki, Parlamentul doreşte să-şi reînnoiască angajamentul faţă de Laura Codruţa Kovesi drept candidat al său pentru funcţia de procuror-şef european. Este un lucru esenţial ca investigarea şi inculparea infracţiunilor împotriva bugetului UE, precum fraudă, corupţie şi fraudă transfrontalieră cu TVA să fie asigurate cât de curând posibil„, a declarat preşedintele David Sassoli, citat în comunicatul PE, potrivit PSNews.ro

Potrivit articolului 14 al Regulamentului privind Biroul Procurorului Public European (EPPO), „Parlamentul European şi Consiliul vor numi de comun acord procurorul-şef european pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reînnoit. Consiliul va lua o decizie prin majoritate simplă„. Numirea procurorului-şef european se face prin co-decizie de către Parlamentul European şi Consiliul UE, scrie agerpres.ro.

În mandatul anterior al PE, Comisia pentru libertăţi civile şi Comisia pentru control bugetar i-au audiat pe cei trei candidaţi reţinuţi pe lista scurtă de un comitet de selecţie: Laura Codruţa Kovesi (România), Jean-Francois Bohnert (Franţa) şi Andres Ritter (Germania). După aceste audieri şi voturi separate în fiecare comisie, Laura Codruţa Kovesi a fost aleasă drept candidatul favorit al PE pentru şefia EPPO.

Candidatul favorit al Consiliului UE a fost francezul Jean-Francois Bohnert, iar cele două părţi nu au dorit să renunţe niciuna la propriul favorit în cadrul întâlnirilor de mediere care au avut loc până la încheierea fostei legislaturi a PE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.