Skip to content
Ediția de astăzi Recent

PNL acuză Guvernul: Din cauza măsurilor adoptate românii trebuie acum să suporte cele mai mari scumpiri din UE

Partidul Național Liberal critică bilanțul guvernului Dăncilă și vin cu o serie de cifre prin care vor să arate că există și foarte multe minusuri, provocate în ultimele 6 luni de cei de la guvernare. PNL acuză PSD că din cauza măsurilor adoptate românii trebuie acum să suporte cele mai mari scumpiri din Uniunea Europeană și creșterea explozivă a ratelor la bancă.

Guvernările lui Dragnea au preluat economia României cu o creștere anuală de 4,8% și o creștere trimestrială de 1,4% la sfârșitul anului 2016 însă guvernarea Dragnea – Dăncilă a reușit contra-performanța să omoare creșterea economică din primul trimestru al acestui an față de ultimul trimestru al anului trecut. România a înregistrat în primul trimestru al acestui an o creștere economică trimestrială ZERO, cea mai mică rată de creștere din Uniunea Europeană…La preluarea guvernării, rata anuală a inflației era de 0.1% în ianuarie 2017 însă în ultimul an scumpirile s-au ținut lanț și inflația a ajuns la 4,3% la începutul acestui an și s-a ridicat la 5,4% în lunile mai și iunie, atingând cel mai mare nivel din ultimii 5 ani. Indicele ROBOR la trei luni pentru creditele în lei s-a triplat la finalul primului semestru din acest an față de începutului anului 2017. Pentru românii cu credite în programul Prima Casă, ratele la un credit de 225.000 lei au crescut cu peste 300 de lei în guvernarea PSD – ALDE, de la 945 lei la începutul anului 2017 la 1.225 lei la începutului lunii iulie din acest an”, se arată într-un comunicat de presă.

Liberalii anunță că în perioada guvernării PSD&ALDE au crescut prețurile la carburanți, energie, gaze și altele.

Așadar, banii pe care unii români i-au primit în plus la salariu sau pensie s-au risipit pe facturi mai mari la cumpărături, energie, gaze, benzină, etc. și rate mai mari la bancă. În timpul guvernărilor patronate de Liviu Dragnea, prețul carburanților și al utilităților a crescut alarmant afectând grav nivelul de trai al românilor. La sfârșitul anului 2016, prețul unui litru de benzină era 4,53 lei iar, acum, prețul la pompă al carburanților s-a majorat cu peste 20%, ajungând la 5,69 lei pentru un litru de benzină. Deși prețul la energie electrică era în scădere la finalul anului 2016, după un an de zile energia electrică s-a scumpit cu 12,18% în ianuarie 2018 și cumulat a crescut cu aproape 15% după cele șase luni de guvernare Dragnea – Dăncilă. La fel s-a întâmplat și cu prețul la gaze. În luna iunie a acestui an, gazele s-au scumpit cu peste 10% iar cumulat față de momentul preluării guvernării în ianuarie 2017, gazele au avut o scumpire de aproape 12%. Scumpirile la alimente, la utilități și carburanți au afectat pe toți românii dar mai ales pensionarii cu venituri mici și angajații din economia privată care nu au beneficiat de majorări salariale care să acopere măcar inflația”, se mai arată în document.

Totodată, PNL arată că au fost păcăliți și pensionarii.

Și mai grav, pensionarii au fost mințiți și păcăliți cu nerușinare pentru că în acest an vor primi mai puțini bani la pensie decât aveau dreptul prin lege. Conform Legii pensiilor, pensiile trebuiau actualizate cu rata inflației și jumătate din rata de creștere a salariului mediu, adică trebuiau majorate cu cca. 8% de la începutul anului. Din păcate pentru pensionari, până la jumătatea anului, pensia medie a crescut doar cu 2 lei față de începutul anului. În realitate, prin majorare punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie, față de o majorare cu 8% pentru întreg anul 2018, PSD și ALDE au furat din dreptul pensionarilor actuali. Nu s-au limitat însă la pensionarii actuali. Contribuțiile lunare la Pilonul 2 de pensii au fost reduse în medie cu 12% pentru peste 4 milioane de angajați…Deficitul bugetar în primele cinci luni anului este la un nivel fără precedent de 8,14 miliarde lei, de aproape patru ori mai mare decât în aceeași perioada anului trecut când o altă guvernare a lui Dragnea și Tăriceanu reușise o contra – performanță similară să crească deficitul bugetar de trei ori față de anul precedent”.

PNL mai arată că în cele 18 luni de guvernare PSD – ALDE, nu au construit și dat în folosință nici un kilometru nou de autostradă, nici măcar nu au început construcția vreunui spital nou iar din cele peste 2500 de creșe și grădinițe sau școli au finalizat doar 2 școli și o grădiniță.

Nu numai că nu s-au făcut investiții publice majore dar au fost ignorate marile proiecte de infrastructură cu banii europeni. Autostrăzile Sibiu – Pitești și Tg. Mureș – Iași au fost abandonate și riscăm să pierdem cele 150 milioane de euro pentru spitalele regionale. Degringolada bugetară și haosul economic al guvernărilor lui Dragnea și Tăriceanu trebuie să înceteze. Marionetele lor din Guvernul României trebuie să-și dea demisia pentru că fac tot mai mult rău românilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.