Liberalii au mai trecut un test odată cu sfârșitul alegerilor locale. PNL a scos cel mai bun scor din alegeri și practic este marele câștigător al acestui scrutin. Harta politică a țării a suferit schimbări majore în orașe cheie precum Iași sau Constanța în favoarea liberalilor. Bucureștiul a fost câștiga de un candidat sprijinit de PNL. Prin urmare lucrurile arată acum mult mai echilibrat la nivel local, iar PNL are șansa de a bifa ultimul mare succes din “proba de triplu salt” – așa cum o numea un important analist din România – respectiv alegerile parlamentare din 6 decembrie.
Cum a mers PNL în ultimul an
Victoria din alegerile europarlamentare a dat startul schimbărilor pentru PNL. După ce Liviu Dragnea a ajuns la închisoare, PSD nu a mai reușit să își revină complet, pierzând pe rând guvernarea și apoi alegerile prezidențiale. Victoria de la prezidențiale a lui Klaus Iohannis, sprijinit de PNL a reprezentat prima proba de salt câștigată de liberali. Au urmat apoi alegerile locale din 27 septembrie, acolo unde PNL a câștigat multe primării de la social-democrați. Aceasta a fost a doua probă câștigată de PNL. Victoria este importantă în perspectiva alegerilor parlamentare, de vreme ce localele funcționează de regulă ca o trambulină pentru alegerile legislative. Așa cum arată harta politică din prezent, PNL pleacă cu prima șansă la scrutinul programat pentru luna decembrie. Dacă PNL obține cele mai multe voturi atunci are șanse mari să formeze viitorul guvern, un guvern care se preconizează a fi unul de coaliție. Rămâne de văzut cine va fi partenerul sau partenerii de guvernare ai liberalilor, potrivit PSNews.ro
PNL, la un pas de a bifa o nouă victorie
PNL mai are de trecută o singură probă – alegerile parlamentare din 6 decembrie. De vreme ce localele reprezintă o importantă rampă de lansare pentru parlamentare, un PNL care domină în teritoriu va însemna și un PNL care domină în Parlament. Desigur e greu de crezut că PNL va reuși să domine într-atât încât să formeze o majoritate parlamentară simplă după alegerile din 6 decembrie. Liberalii vor trebui să formeze o alianță, însă, în funcție de scorul obținut, ar putea merge pe varianta unei coaliții minimal câștigătoare, la fel cum a procedat PSD după alegerile din 2016. Cert este că PNL pleacă favorit în acest scrutin, iar victoria dincolo de importanța ei concretă ar avea și o puternică încărcătură simbolică. Practic PNL ar confirma faptul că reprezintă principala forță politică din țară, câștigând pe rând 3 rânduri de alegeri interne importante: prezidențiale, locale și parlamentare. Evoluția ar fi cu atât mai spectaculoasă cu cât a avut loc într-un interval de timp scurt: aproximativ un an și câteva luni. De la statutul de partid cu puțin peste 20 de procente, PNL ar deveni principalul motor al politicii din România. O victorie la parlamentare și formarea unei coaliții de guvernare ar îndepărta și pericolul moțiunii de cenzură, o sabie cu care PNL a stat mult timp deasupra capului.
Rămâne de văzut dacă liberalii vor câștiga și cea mai importantă probă: cea din 6 decembrie.