Skip to content
Ediția de Astăzi Recent

Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei își serbează pe data de 6 aprilie, ziua de naștere.

Întâistătătorul Eparhiei Severinului și Strehaiei, Prasfințitul Nicodim, aniversează pe data de 6 aprilie, 59 de ani de viaţă.
Acesta s-a născut pe data de 6 aprilie 1962, fiind primul copil al familiei Nicolăescu Dumitru și Maria din comuna Godeanu, județul Mehedinți.

De-a lungul anilor, a avut mai multe ascultări: frate, închinoviat la schitul Topolniţa (1979); tuns în monahism, cu numele Nicodim (1983); hirotonit ierodiacon în 1983 şi apoi ieromonah, în 1985, pe seama aceleiaşi mănăstiri; preot paroh la Parohia Baloteşti, jud. Mehedinţi (1985-1994); hirotesit protosinghel (1990); stareţ la Mănăstirea Topolniţa (1990-1991); stareţ al Mănăstirii Vodiţa (1991-2001); consilier al Arhiepiscopiei Craiovei (Sectorul Misionar-Social, din 2001); hirotesit arhimandrit (2001).
La propunerea Înaltpreasfințitului Teofan Savu al Olteniei, arhimandritul Nicodim a fost numit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, cu titlul „Gorjeanul” (în 19 august 2001); a avut mai multe încredinţări în Arhiepiscopia Craiovei, între care şi lector asociat la Facultatea de Teologie din Craiova.
Pe data de 11 februarie 2004, Colegiul Electoral al Adunării Naţionale Bisericeşti l-a ales episcop al Episcopiei Severinului şi Strehaiei (instalat la 25 aprilie 2004, în municipiul Drobeta-Turnu-Severin); astfel, prin acest act s-a reînviat vechea Eparhie a Severinului (sec. XIV), precum şi a Strehaiei (din secolul XVII).
În eparhie a înfiinţat trei noi protopopiate: la Vânju Mare, la Baia de Aramă şi la Drobeta-Turnu-Severin (2004); în 2005 a înfiinţat postul de Radio creştin-ortodox „Lumina” la Drobeta-Turnu-Severin, iar în 2006, Editura Didahia Severin, tipărind cărţi de spiritualitate ortodoxă; Catedrala eparhială din Drobeta-Turnu-Severin (alături de alte lăcaşuri de cult) este în curs de finalizare; au fost înfiinţate sau reînfiinţate în eparhie şase mănăstiri: Coşuştea-Crivelnic, Cerneţi, Baia de Aramă, Mraconia, Godeanu şi Jiana.

Să ne trăiți mulți ani, Preasfinția Voastră !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.