Skip to content
Ediția de astăzi Focus

Premierul Cîțu: Singura soluție de a ieşi din pandemie o reprezintă de vaccinarea

Premierul României Florin Cîțu a declarat că singura soluție de a ieşi din pandemie o reprezintă de vaccinarea.

”Nicio altă măsură nu ne ajută să eliminăm pandemia. Suntem conștienți de acest lucru. Tot ceea ce facem este să încetinim răspândirea bolii, ca să putem să ne vaccinăm. Prin vaccinare, după aceea, vom putea să scăpăm de pandemie. Şi au fost multe discuții, e adevărat. Specialiștii au venit cu măsuri mult mai dure. Am venit cu o variantă și am spus și atunci, o spun și acum: am luat această decizie pentru că trebuie să luăm în calcul şi faptul că România și cetăţenii României sunt de un an de zile în această situație dificilă și înțeleg că toți avem această reticenţă pentru noi măsuri care credem că vin împotriva libertăţilor noastre. Dar sunt măsuri care ne ajută – ne ajută pe termen scurt, acum, luna aceasta, luna viitoare – să putem să accelerăm campania de vaccinare. După aceea, veţi vedea că lucrurile se vor schimba.
Am vrut să știți toate acestea pentru că nu a fost o decizie ușoară. Şi, bineînţeles, putem să discutăm despre decizie. Şi în București, până acum, nu prea discutăm decât de o zi în care au fost aplicate aceste măsuri – doar duminică. Săptămâna aceasta suntem sub gradul de incidenţă de 7,5, deci, doar în weekend se vor aplica aceste măsuri din nou; nu se aplică în timpul săptămânii”, a mai completat prim ministrul României.

Totodată, Florin Cîțu a precizat că se pot aplica măsurile legate de decalarea programului de muncă.

  • În același timp, vreau să vă aduc aminte că, în continuare, sunt în vigoare regulile de anul trecut, prin care putem să facem decalarea orarului de muncă, deci oamenii pot să ajungă la muncă la diferite ore – a fost o măsură pe care am aprobat-o anul trecut pentru a nu aglomera transportul în comun; telemunca este în vigoare și pentru cei din sectorul privat, și pentru cei în sectorul public. Anul trecut am funcționat la Ministerul Finanțelor cu 30% din personal foarte mult timp și am funcționat foarte bine. Toți funcționarii publici și toți miniștrii ar trebui să folosească telemunca pentru ministerele respective și, unde este posibil, în sectorul privat, ar trebui să folosim telemunca în această perioadă. Toate aceste măsuri sunt în vigoare. Repet, a fost o decizie pe care am luat-o având în vedere toate aceste elemente şi faptul că ceea ce aveam noi până la momentul acesta nu mai oprea răspândirea coronavirusului. România are astăzi, zilnic, peste 6.000 de cazuri; în decembrie aveam 4.000 de cazuri. Era clar că trebuia să luăm o măsură, trebuia să venim cu măsuri suplimentare. Și am venit cu măsuri suplimentare care, și astăzi, sunt cele mai relaxate din Uniunea Europeană. Nu printre cele mai relaxate; sunt cele mai relaxate din Europa! România încă păstrează măsurile cele mai relaxate din Uniunea Europeană, astăzi, dacă le luăm în ansamblu. Pe lângă aceste măsuri și aceste reguli, am venit și cu măsuri care susţin mediul economic. Eu sunt cel mai conștient și de aceea am susținut tot anul trecut și susțin în continuare că nu vreau să închidem economia. Da, avem nevoie de oameni sănătoși pentru a avea o economie puternică, dar avem nevoie de o economie puternică pentru a avea oameni sănătoși. Deci, lucrurile merg mână-n mână. Și am venit cu acele măsuri prin care am prelungit o serie de facilități și în 2022 și pentru sectorul HoReCa, dar și pentru celelalte sectoare din economie, măsuri care au funcționat anul trecut și vor funcționa și anul acesta.  Vreau să vă spun că cifrele preliminare pentru luna martie arată clar o creștere a veniturilor la buget mai mare de 10% și un deficit bugetar mai mic decât anul trecut, în aceeași lună. Economia funcționează, oamenii își fac treaba, măsurile pe care le-am luat dau rezultate. Trebuie doar să avem puțină răbdare în lunile martie și aprilie. Dacă respectăm măsurile în aceste două luni de zile și vom accelera campania de vaccinare, veți vedea că, așa cum a fost și anul trecut și în ciuda tuturor criticilor, am spus că vom avea o economie care își va reveni și a revenit, am avut cea mai mare creștere economică, vom avea și locuri de muncă și vom avea și resurse ca să putem să plătim toate nevoile pe care le vom avea anul acesta”, a mai precizat premierul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.