Skip to content
Ediția de astăzi Recent

Președintele Iohannis a promulgat legea bugetului de stat pe anul 2021

Președintele României Klaus Iohannis a semnat luni, 8 martie 2021, decretul de promulgare al legii bugetului de stat pe anul acesta.

Printre decretele semnate se numără:

  • Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2021 (PL-x 111/23.02.2021);
  • Decret privind promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2021 (PL-x 109/23.02.2021);
  • Decret privind promulgarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 (PL-x 110/23.02.2021)

Investițiile, reformele și creșterea economică sunt pilonii pe care este construit bugetul pentru 2021, astfel încât să fie respectate totodată principiile responsabilității fiscal-bugetare și al sustenabilității finanțelor publice. Ținta de deficit bugetar, de 7,16% din PIB, indică un efort considerabil de consolidare bugetară, care nu împovărează cetățeanul prin noi taxe și impozite. Astfel se creează premisele unei creșteri economico-sociale echilibrate și sustenabile. Bugetul pe anul 2021, axat preponderent pe investiții și pe accesarea fondurilor europene, va permite dezvoltarea României în sectoare esențiale, prea adesea ignorate în trecut. Sunt alocate sume semnificative pentru investiții în infrastructura de transport, spitale și școli, dar și pentru continuarea eforturilor de gestionare a campaniei de vaccinare, precum și a riscurilor asociate crizei sanitare și economice provocate de pandemia de COVID-19. Investițiile majore asigură susținerea mediului de afaceri, noi oportunități de dezvoltare și crearea de locuri de muncă mai bine plătite. Creșterea ponderii în PIB a veniturilor din fonduri europene echivalează cu un angajament ferm al Guvernului de a beneficia pe deplin de investițiile din fondurile europene și de Planul Național de Redresare și Reziliență. Totodată, obiectivul de eficientizare a cheltuirii banului public nu se poate realiza, pe termen mediu, fără o amplă reformă a cadrului fiscal-bugetar și a sistemului de administrare fiscală. Doar prin reforme autentice, care să genereze transparență și eficiență în sistemul administrativ, veniturile la bugetul de stat vor înregistra creșteri sustenabile, de care România are nevoie în anii următori”, a declarat președintele României.

Bugetul de stat pe anul 2021 a fost adoptat marți, 2 martie, de parlamentari. Au fost 234 de voturi pentru și 170 împotrivă. A fost adoptat în formă propusă de Guvern, nefiind adoptate amendamente, deși cei din Opoziție au depus peste 3.500 de amendamente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.